Ce ascunde senzația de nod în gât. Nu doar emoțiile sunt de vină
Senzația de nod în gât este foarte frecventă. În multe cazuri este inofensivă, apare în situații de stres și dispare după ce emoțiile puternice trec. Mai grav este atunci când senzația de nod în gât apare ca și când ceva ar fi rămas blocat în gât, determinând tuse, expectorație, nevoia de a bea apă pentru a putea înghiți, chiar senzație de sufocare.
Stresul și anxietatea conduc la contracția mușchilor gâtului, determinând acea senzație de obstrucție, de nod în gât, cum se spune. Însă totul revine la normal când persoana se relaxează. Originea este de natură psihologică.
Dar pot fi și cauze fizice. Dacă senzația de nod în gât persistă pe durata mai multor zile, este necesar un consult medical pentru a identifica o eventuală patologie: boală de reflux gastroesofagian (BRGE), sinuzită cronică, alergii, probleme la nivelul esofagului sau laringelui, tulburări tiroidiene, leziuni la niveul coloanei cervicale, tumori... În astfel de cazuri, senzația de nod în gât poate fi însoțită de oboseală, dificultăți la înghițire, dureri în gât, răgușeală și altele.
Nod în gât: cauze posibile
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Multe dintre persoanele care suferă de arsuri la stomac acuză neplăceri în partea superioară a esofagului, cum ar fi dureri în gât, tuse seacă, senzație de nod în gât. Hernia hiatală, care favorizează BRGE, trebuie luată în considerare în acest context.
Sinuzită cronică. Iritația gâtului este provocată de scurgerea secrețiilor sinusale în spatele nasului și esofag. Alte simptome sunt frecvente: dureri de cap, nas înfundat, pierderea mirosului, secreții nazale.
Inflamația gâtului. Mucoasa respiratorie poate fi inflamată din cauza unei răceli sau infecții bacteriene ori din cauza expunerii la substanțe iritante (fum de țigară, solvenți, praf etc.). Chiar și aerul uscat provenit de la instalațiile de aer condiționat poate duce la iritația gâtului. Pe de altă parte, unele persoane cu diabet sau anemie pot suferi frecvent inflamație la nivelul gâtului. În astfel de cazuri, tusea și dificultățile la înghițire sunt și ele prezente.
Alergii respiratorii. Crizele de astm provocate de alergiile la polen și/sau la acarieni (praf de casă) sunt frecvent însoțite de senzația de nod în gât.
Suprasolicitarea corzilor vocale. Cadrele didactice, actorii, cântăreții se pot afla frecvent în astfel de situații. Dar și după o seară de strigat pe stadion sau la un concert te poți trezi fără voce și cu senzație de nod în gât.
Amigdalită. Infecțiile bacteriene ale amigdalelor se manifestă prin dureri puternice în gât, febră, pierderea poftei de mâncare, dificultăți la înghițire.
Diverticulita Zenker. Se caracterizează prin apariția unei formațiuni (hernie) între laringe și esofag. Simptomele comune includ: dificultăți la înghițire, salivație abundentă, respirație urât mirositoare, tuse, expectorație.
Cancer. Apariția unei tumori la nivelul gâtului trebuie suspectată în cazul în care apar probleme la înghițire, răgușeală, lipsa poftei de mâncare, scădere bruscă în greutate, dureri de urechi.
Angină pectorală. În cazul unui efort fizic intens, pacientul resimte durere în piept, care poate iradia spre brațul stâng, plus senzație de sufocare sau nod în gât. Este o situație destul de frecventă pentru cei cu boli de inimă.
Tulburări tiroidiene. Când glanda tiroidă crește în volum ori se formează unul sau mai mulți noduli, se exercită presiune asupra laringelui. Pe lângă senzația de nod în gât, apar manifestări sistemice: atacuri de panică, oboseală cronică, palpitații, confuzie mentală, păr fragil predispus la cădere, piele uscată, unghii casante și multe altele.
Leziuni vertebrale cervicale. Spondiloza cervicală se poate manifesta uneori și prin senzație de nod în gât, alături de dureri cervicale, migrene, amețeli, parestezii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News