Ce ar trebui să urmărim în știrile despre evoluția economiei
Data publicării:
Autor: Elena Cristian
WhatsApp
Unele semne ale crizei economice care urmează să se declanșeze se pot vedea din timp, în informațiile care apar în mass-media. Cei care pot decripta acele semne care anunță momentele anterioare declanșării crizelor economice se pot proteja mai bine de efectele crizei.

Este foarte important să cunoaștem semnele care arată că se apropie o perioadă nefastă pentru economie, mai ales dacă vrem să facem cheltuieli mari și investiții, accesând credite bancare.

„Nu poate nimeni să prezică o criză cu mare siguranță, însă există anumite elemente, informații sau fenomene care prin natura lor au un impact global. Cataclisemele naturale sau epidemiile sunt întotdeauna generatoare de criză economică. Alte semne necesită cunoștințe econmice mai avansate și se poate greși în interpretare. Important este să ne informăm din surse adecvate, care prezintă informații și analize corecte, făcute de persoane acreditate. Atunci când vrem să accesăm credite ipotecare, trebuie să avem în vedere faptul că economia nu crește continuu", explică Emilian Duca, doctor în Economie și consultant fiscal.

Semnele declanșării unei crize economice au fost vizibile mai greu în ultimii ani, pentru că evoluția tehnologică a schimbat foarte multe elemete pe baza cărora se făceau estimările. „În general, ciclurile economice – macrociclurile, așa cum au fost denumite - au avut o durată de 20 de ani, dar schimbările se produc mai repede acum, după evoluția tehnologiei și a întregii societăți. Evoluția fiind mult mai rapidă decât în ultimii 100 de ani, nu mai sunt concludente macrociclurile calculate la 20 de ani. Aceste perioade de creștere economică pot fi modificate radical, depinzând mult și de structura statelor", mai explică specialistul.

Criza actuală poate fi o oportunitate

Fiecare stat depinde, într-un fel sau altul, de relațiile economice pe care le are cu celelalte. Problemele care au apărut imediat după declanșarea crizei mondiale la baza căreia stă virusul COVID-19 – lipsa materialelor medicale și a altor produse, după închiderea circulației în anumite zone ale lumii – arată care este gradul de dependență al fiecărui stat față de importuri și de producția din alte state. Aceste probleme ar fi trebuit avute în vedere înainte de declanșarea crizei.

„România este dependentă de marile blocuri economice mondiale. Noi trebuie să vedem din perspectiva economiei globale faptul că mai devreme sau mai târziu, atunci când unul dintre blocurile economice întâmpină dificultăți sau are o situație de criză, din cauza interdependenței, se propagă și în celelalte economii, pe principiul vaselor comunicante. Aceste lucruri ne pot învăța că va trebui să urmărim evoluția principalelor blocuri economice mondiale, pentru a putea face propriile evaluări asupra impactului lor pentru România", mai spune specialistul.

Mulți economiști sunt optimiști în legătură cu evoluția actualei situații de criză la nivel mondial, estimând că este o oportunitate pentru relansarea producției românești și a unei economii bazate pe principii mai stabile. Se estimează că după perioada de stagnare care în mod cert va aduce pierderi uriașe, se va putea relansa economia cu șanse mult mai mari de dezvoltare durabilă decât avea până în prezent, iar cei care văd acum oportunitățile de business și de poziționare pe piață, bazându-se pe educația financiară, vor avea foarte mult de câștigat în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel