Ce a spus Cătălin Predoiu despre raportul pe Justiție
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, prim-ministru interimar, a susținut, miercuri, o conferință de presă privind Raportul intermediar al Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Potrivit ministrului Justiției, concluziile apreciative ale Raportului ar trebui ”să constituie un imbold atât pentru sistemul judiciar, cât şi pentru eşichierul politic de a continua pe drumul antamat în urmă cu câţiva ani”, în timp ce ”Justiţia rămâne una dintre cheile schimbării la faţă în bine a României.”
”Cred că principalul mesaj pe care trebuie să-l transmitem având în vedere conţinutul Raportului este că acesta este, în ansamblu, pozitiv pentru România. Suntem după două rapoarte tehnice pozitive şi un raport de ţară pozitiv, cel din vara anului 2011. (...) România continuă trendul pozitiv în rapoartele Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Între instituţiile evaluate, Guvernul României este apreciat pozitiv. De asemenea, alături de Guvern, sunt apreciate pozitiv şi Parchetul General, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Agenţia Naţională de Integritate. Aprecieri pozitive pentru legiferarea în domeniul Justiţiei a primit şi Parlamentul. Sunt remarcate progrese şi la nivelul instanţelor şi al Consiliului Superior al Magistraturii, cu recomandări.
Potrivit Raportului, cea mai notabilă realizarea este ”implementarea cu succes” a noului Cod civil, iar din punct de vedere statistic progresele României cuantifică un număr de 40, recomndări - 11, în timp ce numărul pasivelor este 13.
În opinia ministrului Justiției, aprecierile pozitive ale Raportului în privința activității de instanțe sunt de fapt o încununare a eforturilor de implementare a reformelor din acest domeniu, proces susținut și de voința politică.
”Acest semnal pozitiv pe care ni-l transmite Raportul trebuie să constituie un imbold atât pentru sistemul judiciar, cât şi pentru eşichierul politic de a continua pe drumul antamat în urmă cu câţiva ani”, a conchis Cătălin Predoiu.
Despre recomandările Raportului, ministrul Justiției a apreciat că prioritar, se impune aplicarea noului Cod de procedură civilă, adoptarea Legii privind promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, menţionata Lege privind răspunderea disciplinară a magistraţilor, dar şi adoptarea, în Senat, a Legii privind confiscarea extinsă.
În finalul expunerii, Cătălin Predoiu, a concluzionat ca apreciativ Raportul intermediar al CE și a făcut un apel către clasa politică pentru a susține continuarea reformelor din Justiție.
”Justiţia rămâne, după cum vedem, una dintre cheile schimbării la faţă în bine a României”, a declarat Cătălin Predoiu, la finalul declarației.
Întrebat dacă există șansa ca Mecanismul de Cooperare și Verificare să fie ridicat în vară, ministrul Justiției a explicat că această decizie va fi luată după cuantificarea celor cinci ani de evaluări în care se va verifica ireversibilitatea reformelor, destul de strict, mai ales că 2012 este un an electoral.
”În mod concret, cred că e cazul ca, la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, să se depăşească o logică anterioară, a cooperării limitate între grupurile de idei, de orientare, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi să se treacă pe o logică a cooperării totale între aceste grupuri astfel încât să împingem înainte agenda Consiliului Superior al Magistraturii”, a explicat Cătălin Predoiu.
Mai mult, ministrul Justiției consideră că, în prezent, ”sarcina reformei trece, în primul rând, în atenţia şi în responsabilitatea Consiliului şi a sistemului judiciar”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News