Ce a făcut Putin cât timp l-a așteptat pe Erdogan. Președintele turc a întârziat din nou la întâlnire - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ce a făcut Putin cât timp l-a așteptat pe Erdogan. Președintele turc a întârziat din nou la întâlnire / Foto: Kremlin.ru
Ce a făcut Putin cât timp l-a așteptat pe Erdogan. Președintele turc a întârziat din nou la întâlnire / Foto: Kremlin.ru
Recep Tayyip Erdogan l-a făcut din nou să aștepte, în cadrul unei întâlniri oficiale, pe Vladimir Putin.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a lăsat din nou așteptat pe liderul rus Vladimir Putin, la o întâlnire oficială, scrie Obozrevatel.

În filmare, se poate observa cum președintele Rusiei răsfoiește nervos mai multe hârtii pe care le are în mână, așteptându-l pe omologul turc, Recep Tayyip Erdogan. Negocierile personale dintre Erdogan și Putin au avut loc în 13 octombrie în cadrul Summit-ului Conferinței privind cooperarea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia de la Astana (Kazahstan). Întâlnirea a durat aproximativ o oră și jumătate.

Mass-media de propagandă rusă a venit deja cu o scuză pentru motivul pentru care Vladimir Putin a fost nevoit să îl aștepte pe președintele turc. Potrivit Rusiei, liderul de la Kremlin a venit pur și simplu mai devreme. 

VEZI ȘI: VIDEO: În timp ce pe Putin l-a lăsat să aștepte, Erdogan a jucat tenis cu președintele Kazahstanului

Putin i-a propus lui Erdogan crearea unui centru de distribuţie a gazelor către Europa în Turcia

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a propus joi omologului său turc Recep Tayyip Erdogan crearea în Turcia a unui centru de distribuţie pentru exportul gazelor ruseşti către Europa, idee prezentată iniţial de liderul de la Kremlin în ziua anterioară la o conferinţă energetică la Moscova, transmite AFP.

"Am putea examina posibilitatea de a crea pe teritoriul turc un hub gazier pentru livrări către alte ţări, în special către Europa", a spus Putin la o întâlnire cu Erdogan, în marja unui forum regional în Kazahstan.

Preşedintele rus a lăudat Turcia, care s-a dovedit a fi itinerariul cel mai sigur pentru livrările de gaze ruseşti, în timp ce transportul acestor gaze spre Europa este sistat în urma avarierii gazoductelor Nord Stream, sabotaje puse de Putin pe seama celor despre care a afirmat miercuri că doresc ruperea legăturilor Europei cu Rusia.

"Un eventual nod de distribuţie a gazelor în Turcia ar putea servi de asemenea la definirea preţurilor acestora, astăzi exorbitante, astfel că am putea reglementa preţurile fără să implicăm politica", a mai spus Putin.

Pe de altă parte, o eventuală mediere turcă în conflictul din Ucraina nu a fost evocată la începutul întrevederii Putin-Erdogan. Kremlinul anunţase miercuri că aşteaptă o propunere concretă în acest sens din partea Turciei.

În schimb, preşedintele turc i-a propus omologului său rus la întâlnirea lor de joi ajutorul Turciei pentru ca Rusia să-şi poată exporta îngrăşămintele chimice spre ţările sărace.

"Subliniem că dorim să consolidăm acordul de la Istanbul (pentru exportul cerealelor din Ucraina), care de asemenea cuprinde exportul de îngrăşăminte din Rusia către ţările subdezvoltate prin Turcia", a spus Erdogan în faţa presei alături de Putin, înaintea începerii întrevederii.

Am putea colabora asupra stabilirii acestor ţări. Este important să ne axăm pe ţările sărace, mai degrabă decât pe cele dezvoltate, a adăugat Erdogan, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE. Cât despre propunerea lui Putin asupra creării unui centru de distribuţie a gazelor în Turcia, Erdogan s-a limitat să amintească în această apariţie în faţa presei de colaborarea bună cu Moscova în construcţia primei centrale atomoelectrice turce.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel