Ce a detectat NASA în stratul de gheață de pe unul dintre sateliții lui Jupiter
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Iată ce s-a descoperit pe Europa, satelitul natural al lui Jupiter!

Nava spațială Juno, aflată în prezent pe orbita lui Jupiter, a capturat recent imagini impresionante ale Europei, unul dintre sateliții naturali ai gigantului gazos. Aceste fotografii au dezvăluit o activitate de-a dreptul fascinantă în interiorul stratului de gheață al satelitului, scrie Space.

Europa, care este puțin mai mică decât Luna Pământului, are un statut deosebit, comparabil cu cel al unei planete. Satelitul dispune de un câmp magnetic propriu, o atmosferă subțire compusă în principal din oxigen și un miez de fier lichid. Aceste trăsături fac din Europa un subiect de mare interes pentru cercetătorii care studiază potențialul de viață extraterestră și evoluția sistemelor planetare.

Apă pe satelitul Europa?

S-a detectat o activitate subglaciară remarcabilă, potrivit raportului navei Juno. Sub un strat de gheață cu o grosime de 18 kilometri, se ascunde un ocean sărat. Într-una dintre fotografiile recente trimise pe Pământ de Juno se poate observa cum apa din acest ocean se infiltrează la suprafață prin crăpăturile din stratul de gheață. Această descoperire întărește interesul științific pentru Europa, considerată unul dintre locurile cu cel mai mare potențial de a găzdui viață extraterestră în sistemul nostru solar.

Pe 29 septembrie 2022, nava spațială Juno a efectuat un survol apropiat al Europei, trecând la doar 355 de kilometri distanță de Jupiter. Cu această ocazie, Juno a capturat imagini de înaltă rezoluție a ceea ce se cheamă „ornitorincul”. Această regiune, care se întinde pe aproximativ 37 de kilometri în lungime și 67 de kilometri în lățime, a dezvăluit un teren haotic, marcat de creste de gheață, blocuri și materiale de culoare brun-roșiatică închisă. 

Deși misiunea Juno este programată să se încheie în 2025, explorarea Europei va continua cu alte două misiuni în viitor: Europa Clipper a NASA și misiunea Juice a Agenției Spațiale Europene. Acestea sunt programate să investigheze îndeaproape satelitul înghețat în 2030 și, respectiv, 2031, pentru colectarea de date noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel