Data actualizării:
Data publicării:

Ce a descoperit Ponta la moțiunea de cenzură

Autor: Bogdan Chirieac | Categorie: Stiri
WhatsApp

Moțiunea de cenzură a PNL nu avea din start, șanse de reușită. Alina Gorgiu și Vasile Blaga l-au ajutat pe Victor Ponta, introducând moțiunea, în ciuda matematicii parlamentare. Analistul Bogdan Chirieac este de părere că premierul Ponta ar trebui să le mulțumească prietenilor din PNL. După alegerile prezidențiale, Victor Ponta a devenit un prim-ministru mai eficient, mai hotărât în decizii, cu rezultate mai bune în procesul de guvernare. Totuși, Stânga riscă un rezultat dezastruos, la alegerile de anul viitor.

Chirieac arată care este explicația și ce poate face premierul, într-un editorialul scris pentru DCNews.

Iată, integral, editorialul lui Bogdan Chirieac:

Ce a descoperit Ponta la moțiunea de cenzură

Premierul Ponta ar trebui să le mulțumească prietenilor din PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, pentru moțiunea de cenzură. Grație lor, președintele PSD a sesizat falia adâncă dintre el și partid.

La o moțiune de cenzură, care din start nu avea nicio șansă să treacă, premierul a înţeles că trebuie să aplice rușinosul "prezent, nu votez" inventat de Băsescu-Boc în anii cumpliți ai dictaturii PDL. Atunci, fiindcă Traian Băsescu nu mai avea încredere în propriii pedeliști, parlamentarii erau obligați să rămână în bănci. În felul acesta, nu puteau furniza vreo surpriză în sensul căderii guvernului Boc. La vremea respectivă, chiar Victor Ponta a condamnat procedeul profund antidemocratic. Se vorbea chiar de schimbarea legislației, pentru ca asemenea gesturi să nu se mai repete. La vremea aceea, USL-ul îi făcea în toate felurile, pe bună dreptate, pe "lașii care nu votau".

Astăzi, premierul le-a impus celor din partidul său același procedeu reprobabil. Este pentru prima dată când iese astfel la suprafață distanța foarte mare dintre Ponta și propriul partid. Acțiunile DNA din ultimul an, neurmate de o discuție sinceră în partid, au adus PSD-ul în situația în care majoritatea liderilor săi să fie răpuși nu de către electorat, ci de problemele cu Justiția. De fiecare dată, Victor Ponta a refuzat o discuție de profunzime cu partidul, menținându-l în funcția de ministru al Justiției pe Robert Cazanciuc, cel scos practic în huiduieli afară din sală la ultima ședință a PSD, dar rămas mai departe pe post.

Lipsa de încredere dintre Băsescu-Boc și PDL și ruperea contactului cu realitatea au dus la un rezultat catastrofal în alegerile din 2012 și, în final, la dispariția PDL. PSD-ul nu va dispărea, dar lipsa de încredere dintre Ponta și partid riscă să ducă la un rezultat dezastruos al stângii românești, anul viitor.

După ce a pierdut alegerile prezidențiale de anul trecut, Victor Ponta a devenit un prim-ministru mai eficient, mai hotărât în decizii, cu rezultate mai bune în procesul de guvernare. Poate că, după istoria cu DNA-ul și moțiunea de cenzură, Victor Ponta va deveni, în sfârșit, un lider real al unui PSD greu încercat, în care reforma a întârziat nepermis de mult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel