Data publicării:

CCR va dezbate revocarea lui Blaga de la șefia Senatului

Autor: Constanda Alexandra | Categorie: Politica
WhatsApp
vasile blaga
vasile blaga

Curtea Constituțională a României va discuta, miercuri, despre sesizarea PDL cu privire la Hotărârea Parlamentului de a-l revoca pe Vasile Blaga din funcția de președinte al Senatului.

Pe data de 14 septembrie, senatorii din PDL au depus la CCR o nouă sesizare privind revocarea lui Vasile Blaga, parlamentarii au contestat și Hotărârea nr. 25 privind numirea lui Crin Antonescu în funcția de președinte al Senatului. Secretarul Comisiei juridice din Senat, democrat-liberalul Mircea Andrei, este și el de acord cu măsura luată de PDL, fiind de părere că "este firesc" ca parlamentarii din PDL să conteste înlocuirea lui Blaga de la șefia Senatului atâta timp cât "nu  a fost făcută legal", scrie Agerpres.

"Nu mi se pare ceva in neregula (ca grupul senatorilor PDL sa sesizeze CCR cu privire la inlocuirea lui Vasile Blaga - n.r.) avand in vedere modul in care Vasile Blaga a fost schimbat de la sefia Senatului. Nu este o pozitie chiar ilogica. Atata timp cat schimbarea domnului Blaga nu s-a facut legal, este firesc ca grupul PDL sa atace aceasta schimbare pentru revenirea la situatia de legalitate. Inlocuirea domnului Blaga s-a facut cu incalcarea Regulamentului Senatului. Numai grupul care numeste presedintele Senatului poate sa il si revoce", a afirmat Andrei.

Autorii sesizării susțin că Senatul era obligat să verifice dacă propunerea îndeplinește condițiile de validitate, dacă înscrierea pe ordinea de zi a plenului reunit în sesiune extraordinară este regulamentară și să constate faptul că propunerea de revocare este inadmisibilă deoarece nu vine de la grupul parlamentar care l-a propus pe Blaga.

Este a doua oară când decizia este contestată, prima dată fiind respinsă de către judecătorii CCR pe data de 9 iulie, motivele invocate fiind pe de-o parte faptul că Hotărârea Senatului nr. 24 nu poate fi supusă controlului de constituționalitate deoarece nu se încadrează în sfera actelor parlamentare asupra căreia CC se poate pronunța, iar pe de altă parte pentru că este considerată un act juridic cu caracter individual, care nu afectează valori și principii constituționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel