Data actualizării:
Data publicării:

CCR schimbă legea despre conducerea sub influența alcoolului

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: monitorulcj.ro
foto: monitorulcj.ro

CCR a declarat marți neconstituțională sintagma "la momentul prelevării mostrelor biologice", din articolul de Cod penal care face referire la conducerea sub influența alcoolului.

"În ziua de 16 decembrie 2014, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere următoarele excepții de neconstituționalitate:

2. Excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.336 alin.(1) din Codul penal.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a decis:

2. Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că sintagma „la momentul prelevării mostrele biologice” din cuprinsul dispozițiilor art.336 alin.(1) din Codul penal este neconstituţională.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională.

Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I", informează Curtea Constituțională a României. 

Iată ce prevede alin. 1 al art. 336 din Codul penal:

"Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă".

Vezi și: CCR. Legea ANI este constituțională. Emoții pentru Klaus Iohannis

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel