Data actualizării:
Data publicării:

MOTIVAREA CCR pe decizia privind Legea salarizării din fonduri publice

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp

Curtea Constituţională a României a dat o decizie în ceea ce privește Legea salarizării din fonduri publice, la sesizarea Guvernului supra actului normativ.

Camera Deputaţilor s-a constituit ca unic legiuitor, adoptând modificările la Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu o configuraţie "semnificativ diferită" de cea supusă dezbaterii Senatului, arată Curtea Constituţională a României în motivarea deciziei prin care au admis sesizarea Guvernului supra actului normativ, scrie Agerpres. 

Iată motivarea judecătorilor 

"Curtea apreciază că intervenţia Camerei Deputaţilor asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a depăşit marja în care Camera decizională poate modifica sau completa legea adoptată de Camera de reflecţie, dând expresie conlucrării celor două Camere în procesul de elaborare a legilor. Astfel, chiar dacă motivele invocate pentru a opera schimbări asupra formei supuse dezbaterii Senatului sunt asemănătoare celor invocate de iniţiatori, respectiv considerente ce ţin de realizarea unei salarizări echitabile, reglementările adoptate de Camera Deputaţilor au un caracter de noutate faţă de materia propusă de iniţiatori, referindu-se la categorii de personal şi majorări salariale pe care Senatul nu le-a avut în vedere, aşa încât, excepţie făcând dispoziţiile art.II din legea analizată, pentru toate celelalte articole de lege Camera Deputaţilor s-a constituit ca unic legiuitor, cu încălcarea prevederilor constituţionale care consacră principiul bicameralismului. Mai mult, configuraţia actului normativ adoptat de Camera Deputaţilor este semnificativ diferită de cea supusă dezbaterii Senatului, iar acest fapt nu rezultă dintr-o simplă restructurare a materiei, ci din adoptarea unor reglementări noi, care nu au legătură şi nu derivă din reglementarea iniţială", precizează judecătorii constituţionali în motivare.

Încălcarea unui principiu constituțional

Prin urmare, arată sursa citată, Curtea constată că adoptarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice de către Camera Deputaţilor "s-a realizat cu încălcarea principiul constituţional al bicameralismului".

Pe 5 februarie, CCR a admis sesizarea Guvernului asupra proiectului de modificare a Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel