Data publicării:

CCR, decizie importantă privind Codul de procedură penală

Autor: Cristina Alexandrescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Curtea Constituțională a României (CCR) a luat o decizie importantă privind Codul de procedură penală.

Dispoziţia din Codul de procedură penală conform căreia durata privării de libertate dispusă prin măsura arestului la domiciliu nu se ia în considerare pentru calculul duratei maxime a măsurii arestării preventive a inculpatului în cursul urmăririi penale este neconstituţională, a decis marţi Curtea Constituţională a României (CCR).

'În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.222 alin. (10) din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale. Curtea a reţinut că măsura arestului la domiciliu este similară măsurii arestului preventiv, atât sub aspectul includerii sale de către legiuitor în categoria măsurilor preventive, cât şi sub aspectul naturii sale privative de libertate. De asemenea, Curtea a constatat regimul juridic identic aplicabil celor două măsuri preventive cu privire la cauzele şi condiţiile în care acestea pot fi dispuse sau prelungite', se arată într-un comunicat al CCR transmis Agerpres.

Având în vedere că măsura arestului la domiciliu a fost reglementată la o dată ulterioară revizuirii Constituţiei, iar la data revizuirii singura măsură preventivă privativă de libertate, în afara reţinerii, era arestarea preventivă, CCR a ajuns la concluzia că dispoziţiile constituţionale care fac referire doar la arestarea preventivă, atunci când stabilesc o durată maximă a acestei privări de libertate la 180 de zile, vizează toate măsurile preventive privative de libertate prevăzute de normele procesual penale în vigoare.

'Prin urmare, dispoziţia criticată care prevede că durata privării de libertate dispusă prin măsura arestului la domiciliu nu se ia în considerare pentru calculul duratei maxime a măsurii arestării preventive contravine normei constituţionale menţionate', se precizează în comunicat. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie şi va fi comunicată Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a formulat sesizarea - Tribunalul Dolj - Secţia penală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel