CCR, decizie cheie: Candidați respinși, relansați în cursa pentru primărie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
CCR discută în 4 mai dacă alegerile locale din 5 iunie vor fi într-un singur tur, așa cum prevede legea în prezent, sau în două tururi, așa cum vor liberalii, care au și ridicat excepția de neconstituționalitate. În aceeași zi, judecătorii CCR mai au de luat o decizie, semnalați fiind chiar de Tribunalul București. 

Tribunalul București a contestat trei alineate din două articole din Legea alegerilor locale. Una dintre excepțiile de neconstituționalitate ridicate de TB este cu privire la Art. 50 alin. 2, care prevede: "Pentru functia de primar, candidatii independenti trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, 500 in cazul oraselor, si 1.000 in cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si in cazul municipiului Bucuresti". 

Dacă această excepție de neconstituționalitate va fi admisă de judecătorii CCR, politicienii cărora le-a fost respinsă candidatura în baza prevederii de la art. 50 alin. 2 ar putea intra în cursă. Constituționaliștii consultați de dcnews.ro spun că nu toți candidații cărora le-a fost respinsă lista de semnături în baza articolului citat vor fi lansați automat în cursă, ci doar acei politicieni care au contestat respingerea candidaturii în baza listelor de semnături. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel