CCR a declarat neconstituţională legea "Vila Florica"
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
sursa: culturabratianu.ro
sursa: culturabratianu.ro
Curtea Constituţională a României a constatat marţi că dispoziţiile Legii privind achiziţionarea de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a Vilei Florica, fostul domeniu al familiei Brătianu, din localitatea argeşeană Ştefăneşti, sunt neconstituţionale.

Potrivit unui comunicat transmis Agerpes, plenul CCR a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind achiziţionarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu - Florica, formulată de preşedintele României.

În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, a fost admisă obiecţia de neconstituţionalitate şi s-a constatat că dispoziţiile legii sunt neconstituţionale.

"Pentru pronunţarea acestei soluţii, Curtea a constatat că legea examinată are un caracter individual, fiind adoptată în considerarea unui singur caz prestabilit, respectiv pentru achiziţionarea unui imobil, şi nu în vederea aplicării ei unui număr nedeterminat de cazuri concrete. Or, în jurisprudenţa sa, Curtea a reţinut că legea, ca act juridic al Parlamentului, reglementează relaţii sociale generale, fiind, prin esenţa şi finalitatea ei, constituţională, un act cu aplicabilitate generală, fără a putea avea caracter individual", se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, CCR a mai constatat că Parlamentul, adoptând legi în domenii care aparţin în exclusivitate actelor cu caracter administrativ, a încălcat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precum şi prerogativele sale constituţionale, iar legea criticată contravine principiului constituţional al egalităţii în drepturi. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi va fi comunicată Preşedinţiei, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

[citeste si]

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale, pe 9 noiembrie, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind achiziţionarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu - Florica ('Vila Florica'), situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş, de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Legea supusă controlului de constituţionalitate are ca obiect de reglementare achiziţionarea de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a Ansamblului conacului Brătianu - Florica ('Vila Florica'), în care funcţionează Centrul de Cultură 'Brătianu', cu fonduri de la bugetul de stat.

Potrivit sesizării, ignorând normele de tehnică legislativă, se poate trece la o limitare a dreptului de proprietate, şi, din perspectiva diametral opusă, legea apare ca având un vădit caracter discriminatoriu cu afectarea art. 4 alin. (2) şi art. 16 alin. (1) din Constituţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel