CCIR: Soluții pentru facilitarea comerțului extracomunitar afectat de conflictul din Ucraina
Autor: Crişan Andreescu | Publicat pe: 06 iun 2023, 09:41
WhatsApp
Actualul context geopolitic, determinat de agresiunea Federației Ruse în Ucraina, a creat și creează, în continuare, o multitudine de probleme, atât transportatorilor români, cât și lucrătorilor vamali, generate, în principal, de creșterea traficului la punctele de trecere a frontierei din nordul și estul României.

Față de perioada de dinainte de război, specialiștii estimează o creștere de peste cinci ori a traficului la aceste frontiere,  prin formarea de cozi foarte mari de camioane care așteaptă să treacă granița. În ceea ce privește fluxul de mărfuri din Portul Constanța, la mijlocul anului trecut, acesta deja se triplase față de perioada anterioară, îngreunând foarte mult procedurile vamale, determinând, în final, cheltuieli masive pentru a fi investite în infrastructura portuară.

Acești factori au determinat perturbarea intensă a activității transportatorilor, a companiilor implicate în comerțul transfrontalier, a brokerilor și, nu în ultimul rând, a personalului vamal. În acest context, CCIR și Asociația Națională Profesională a Lucrătorilor Vamali din România (ANPLVR) consideră absolut necesară o întâlnire a tuturor părților implicate (mediu de afaceri, autoritatea vamală, reprezentanții firmelor care desfășoară activități de import-export cu Ucraina și Republica Moldova) cu scopul de a aduce în discuție problemele reale cu care aceștia se confruntă și, în mod evident, de a găsi cele mai bune modalități prin care situația actuală, de la punctele de trecere a frontierei menționate, se poate ameliora.

Astfel, în ziua de 8 iunie, începând cu ora 11:00, la sediul CCIR Business Center, sala Aurel Ghibuțiu, va avea loc conferința „Facilitarea Comerțului Extracomunitar”, prilej cu care autoritățile și profesioniștii din sistemul vamal, împreună cu reprezentanții oamenilor de afaceri din domeniul import-export, vor avea ocazia să dezbată temele de actualitate din domeniu, precum: eficientizarea controalelor şi a procesului de vămuire, gestionarea aglomerărilor de trafic, folosirea procedurilor ATA pentru admitere temporară, implementarea conceptului de programare la vămuire, disponibilitatea infrastructurii și a personalului etc. Înscrierea la eveniment se poate face online, accesând acest link:https://ccir.ro/formular/facilitarea-comertului-extracomunitar/

Mai multe detalii despre eveniment:https://ccir.ro/event/facilitarea-comertului-extracomunitar/ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?