Urmărește emisiunea live
CCIR nu susține cuantumul amenzilor introduse în proiectul de OUG privind unele măsuri în sectorul agricol și al industriei alimentare
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), ca mediator între antreprenorii români și decidentul politic, a făcut o serie de propuneri în cadrul proiectului de Ordonanță de Urgență (OUG) privind unele măsuri în sectorul agricol și al industriei alimentare, propuneri care, ulterior, au fost incluse în noua formă a acestui proiect. 

Astfel, la sugestia CCIR s-au introdus unele excepții în ceea ce privește obligația de raportare/furnizare a datelor privind evoluția stocurilor deținute de către comercianții de produse agricole și alimentare care dețin structuri de vânzare de până la 400 mp, pentru comercianții ambulanți, precum și pentru comercianții care desfășoară activități de comercializare în zone publice. De asemenea, a fost introdusă propunerea CCIR de a fi exceptați de la obligația de raportare a stocurilor operatorii care desfășoară activități de producţie agricolă ce dețin în stoc, în ultima zi a fiecărei luni, anumite cantități, mai mici decât limitele stabilite prin proiectul de OUG. În noua variantă a proiectului, s-a stabilit că  aceasta raportare să se realizeze lunar, nu săptămânal sau ori de cate ori Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) apreciază că este necesar, așa cum era prevăzut în varianta inițială a proiectului.

„CCIR salută faptul că MADR a ținut cont de o bună parte dintre propunerile noastre și acestea au fost introduse în proiectul de OUG. Cu toate acestea, în noua formă a proiectului a rămas nemodificată o prevedere extrem de periculoasă, prin care se comercianții și producătorii agricoli care nu raportează anumite stocuri, vor primi o amendă cuprinsă între 500 000 și un milion de lei.

CCIR consideră că pentru o simplă omisiune de raportare aplicarea unei asemenea amenzi este disproporționată, mai ales pentru că nu este vorba de vreun prejudiciu adus statului român sau vreunui terț, ci doar de o eroare birocratică. În plus, în mediul rural, acolo unde își desfășoară activitatea producătorii agricoli, sunt frecvente situațiile în care conexiunile la internet lipsesc sau sunt precare, pentru a se putea realiza raportările respective la timp, pe platforma ministerului. Unii producători nu sunt digitalizați, fiindu-le, în esență, greu sau imposibil să transmită aceste cantități în format online.  Iar o amendă atât de mare poate duce la falimentarea societății agricole respective”, a declarat Mihai Daraban, președintele CCIR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel