Data actualizării:
Data publicării:

Cazul Willy Brandt, cancelarul Germaniei, lecție pentru Firea. De ce trebuie să demisioneze acum / video

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Cozmin Gușă a venit, la „Deferiți mass-media”, cu informații în scandalul azilelor groazei.

Cozmin Gușă a spus că Paul Stănescu, secretar general al PSD, ar fi sfătuit-o pe Gabriela Firea să demisioneze din funcția de ministru al Familiei. 

„Informația că Paul Stănescu i-a solicitat demisia Gabrielei Firea este corectă. Paul Stănescu a negat-o din cavalerism. Gabriela Firea a refuzat să demisioneze și - culmea - Florentin Pandele i-a ținut partea lui Paul Stănescu. Paul Stănescu a negat că i-a cerut demisia pentru că nu se aștepta ca această întâmplare să fie expusă în spațiul public”, este de părere Cozmin Gușă.

Jurnalistul Val Vâlcu a spus că dacă este adevărat că Paul Stănescu i-a dat acest sfat, adică să plece din funcție, este un sfat bun. Așa se întâmplă în orice democrație normală.

„Nu l-am cunoscut pe Paul Stănescu, dar am participat la un eveniment la care a luat cuvântul. Și vreau să spun că omul are inteligență politică și un discurs la care nu mă așteptam. Spun că nu mă așteptam pentru că nu iese des, nu participă la talk show-uri.

Nu am date că i-ar fi sugerat Gabrielei Firea să demisioneze. Dar așa cum l-am citit la acel eveniment, mi se pare că are inteligența politică necesară să facă o astfel de sugestie. Nici măcar nu trebuie să inventăm roata.

Democrațiile occidentale le arată liderilor politici că fără demisii, în astfel de momente, nu faci față. Politicienii noștri se agață de scaun, se încrâncenează - de la un premier care se ținea de jilțul de la Palatul Victoria și până la lideri politici care nu știu să facă un pas înapoi.

Eu vă aduc aminte cazul Willy Brandt, cancelarul Germaniei, în secretariatul căruia a fost găsit un spion RDG-ist. Omul și-a dat demisia instantaneu. Nu avea niciun grad de rudenie cu acel spion, nu-l dusese pe nicăieri în traseul său politic. Pur și simplu s-a întâmplat să fie descoperit un spion în cancelaria sa. Și așa se practică în lumea occidentală de secole.

Dacă fac așa, înseamnă că așa este eficient pentru acei lideri politici și pentru partidele din care fac parte. De aceea îmi este greu să cred că Gabriela Firea va mai rămâne în funcție, dar desigur... nu imposibil. Dacă Paul Stănescu i-a dat acest sfat, este un sfat bun”, a zis jurnalistul Val Vâlcu la „Deferiți mass-media”.

Și Bogdan Chirieac a spus că îl vede pe Paul Stănescu făcând un astfel de gest, bazându-se tot pe inteligența politică a social-democratului, cu precizarea că Paul Stănescu a negat public informația.

Episodul la care face referire ziaristul s-a întâmplat pe data de 7 mai 1974, când cancelarul vest-german Willy Brandt, omul care a reuşit să contribuie în mod semnificativ la reconcilierea dintre Est şi Vest şi astfel la evitarea unui nou război mondial, a demisionat din funcţie, în urma unui scandal de spionaj. Un colaborator, Günter Guillaume, a fost demascat de autorităţile vest-germane ca spion al Germaniei de Est.

Vedeți mai multe aici:

Youtube video image

VEZI ȘI: Chirilă, la protestul din Piața Victoriei. După scandalul cu azilele, e posibil să i se îndeplinească dorința despre Firea pe care a enunțat-o la Spectacola.ro încă de acum un an/ video - https://www.dcnews.ro/chirila-la-protestul-din-piata-victoriei-dupa-scandalul-cu-azilele-e-posibil-sa-i-se-indeplineasca-dorinta-despre-firea-pe-care-a-enuntat-o-la-spectacola-ro-inca-de-acum-un-an-video_922733.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel