Cazul României. Kissinger a murit la 100 de ani, fără răspuns la marea sa întrebare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Cazul României ar putea fi răspunsul la o întrebare fundamentală, atribuită lui Henry Kissinger, secretar de stat și consilier pentru securitatea națională în mandatul mai multor președinți ai SUA.

Marele politolog și diplomat american, în vârstă de 100 de ani, a murit acum două zile, fără să primească acest răspuns.

Pe cine sun, ar fi întrebat el din poziția de șef al diplomației americane, când vreau să vorbesc cu Europa? În cei 45 de ani care au trecut de atunci, ai spune că lucrurile s-au mai lămurit, mai ales după ce a fost ratificat Tratatul de la Lisabona, în decembrie 2009.

De altfel, în 2012, când Uniunea Europeană a primit Nobelul pentru Pace, cei care au mers să ridice premiul au fost conducătorii a trei instituții europene: Comisia, Parlamentul și Consiliul, toți trei având rang de șef de stat. Să vedem pe cine ar trebui, atunci, să sune cineva care s-ar interesa, de pildă, de admiterea României în Schengen.

Președinte al Consiliului European este Charles Michel, însărcinat cu coordonarea între guvernele celor 28 de state membre. Charles Michel a declarat, într-o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis că România se poate baza pe UE și pe Consiliul European pentru aderarea la Schengen. „Voi face tot ce pot pentru a obține această decizie”, a spus Charles Michel. Nu a putut nimic.

Președintele Comisiei, în realitate cea mai puternică poziție în instituțiile europene, este Ursula Von der Leyen. „Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le primim în sfârşit, fără nicio întârziere”, a cerut şefa Comisiei Europene, în septembrie 2022...cu rezultatul cunoscut.
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, spunea la rândul său, în septembrie acest an, într-o conferință de presă:” România merită să intre în Schengen, încă din 2011. Parlamentul  şi-a făcut datoria şi, dacă va trebui să mai facem ceva pentru a identifica ce mai avem de făcut, o vom face. Majorităţile există, nu e nicio problemă în ceea ce ne priveşte. Cred, aşadar, că vom reuşi să găsim o soluţie”. Două luni mai târziu, am aflat că încă n-a găsit soluția respectivă.

Ca urmare, dacă ar dori să discute cu Europa, cel mai sigur ar fi pentru secretarul de stat american să-l sune pe Karl Nehammer, la Viena, sau și mai bine, direct pe șeful său, Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel