Cazul care zguduie Turcia: Povestea fetiței forțate să se căsătorească la vârsta de 6 ani
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Controversele rămân amare în Turcia, o țară care a fost șocată de un caz de abuz asupra copiilor care trezește din nou un trecut pe care, evident, țara nu l-a lăsat complet în urmă.

Cazul este cel al unei tinere de 24 de ani care și-a denunțat fostul soț și pe tatăl ei. Acesta din urmă a forțat-o să se căsătorească pe când tânăra avea doar 6 ani, cu un bărbat de 29 de ani. O situație în care tânăra, acum divorțată, a fost abuzată sexual încă de la o vârstă fragedă. 

Faptul că atât tatăl, cât și fostul soț aparțin cultului religios Ismailaga, prezent în diferite provincii ale țării și apropiat Guvernului turc, a sporit indignarea în rândul populației turce.

Plângerea tinerei datează din 2020, dar cazul a ajuns în atenția autorităților abia în 30 octombrie 2022, datorită unui jurnalist turc. În acest context al întârzierii, s-a strecurat îndoiala că oficialii justiției au impus tăcerea asupra cazului, deoarece și aceștia ar fi apropiați de Ismailaga. Mai mult, nicio referire nu a fost făcută în lunile care au urmat procesului într-o țară în care căsătoria între minori a fost interzisă oficial de zeci de ani. 

"Faptul că unul dintre copiii noștri a fost victima unui act atât de grav nu ne poate lăsa indiferenți și necesită acțiuni. Este inacceptabil ca astfel de cazuri de violență și abuzuri să se întâmple", a declarat Mustafa Sentop, vicepreședintele turc, brațul drept al Erdogan, potrivit Rai News.

Ministrul Justiției, Bekir Bozda, a intervenit astăzi în acest caz, anunțând că procedura se desfășoară rapid și se află sub controlul ministerului. Prea puțin și prea târziu, având în vedere și faptul că tatăl și fostul soț al femeii sunt încă în libertate.

Un caz care înflăcărează Parlamentul turc și agită Guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan

Partidul CHP, principala forță de opoziție, a mărșăluit astăzi în fața parlamentului pentru a protesta împotriva guvernului, care în tăcere, potrivit liderului partidului, Kemal Kilicdaroglu, a permis ca astfel de abuzuri să continue de ani de zile.

Protestele au loc de zile întregi în parlament unde nu au lipsit acuzațiile la adresa lui Erdogan, care a ajuns în vizorul opoziției pentru că este considerat apropiat de confrațiile religioase.

Opoziția a cerut demisia ministrului Familiei, Derya Yanik, și a lansat pancarte împotriva ministrului de Interne, Suleyman Soylu, când acesta a vorbit în parlament.

Însuși Yanik a răspuns acuzând opoziția că vrea să exploateze ”abuzul asupra minorilor și violența împotriva femeilor” în scopuri politice, probleme care ”depășesc politica” și care trebuie ”rezolvate”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel