Cazanciuc, despre ”greșelile” lui Putin când a pornit ”acest război absurd”
Social democratul Robert Cazanciuc crede că în momentul în care ”Putin a decis să pornească acest război absurd a subestimat cel puțin trei lucruri”.
Robert Cazanciuc, vicepreședintele Senatului, a făcut o scurtă ”sinteză” a lucrurilor pe care Vladimir Putin le-a subestimat când a luat decizia de a porni invazia asupra Ucrainei, mai mult, pe care nu le-a anticipat.
Într-o postare făcută pe contul său de socializare, Cazanciuc a precizat că Putin nu a luat în calcul nici rezistența armatei ucrainiene, nici solidaritatea occidentului, una fără precedent, dar mai ales, slăbiciunea armatei ruse, care s-a văzut pusă în situația de a rămâne cu tancurile ”în drum”, din lipsa combustibilului.
Rezistența armatei ucrainene
”După ce Crimeea a fost anexată în 2014, iar rușii au declanșat conflictele din regiunile ucrainene Donbas si Luhansk, armata ucraineană a intrat într-un proces accelerat de dotare și pregătire. Totul a fost susținut de o creștere semnificativă a bugetului alocat apărării și de sprijinul important oferit de occident în instruire militară și arme moderne. Experiența soldaților ucraineni, căpătată în diverse teatre de război, începând cu Afganistan și până la cele de la propria frontieră este evidentă astăzi. Iar justețea războiului pentru apărarea propriei țări, face ca soldații și ofițerii să fie mult mai motivați în luptă”, a scris Cazanciuc, pe Facebook.
Solidaritatea întregului occident
”Pentru lumea civilizată în care trăim este de neimaginat ca o capitală europeană să ajungă să fie bombardată cu sălbăticie. Este pur și simplu imposibil de înțeles și tolerat de către opinia publică așa ceva. Acest lucru a pus o presiune imediată asupra guvernelor naționale și a Uniunii Europene pentru a sprijini direct Ucraina cu arme, muniții și prin folosirea tuturor formele de sancțiune posibile, dar niciodată utilizate la adresa vreunui stat: suspendarea Rusiei din Consiliul Europei, închiderea spațiului aerian UE pentru aeronavele rusești, eliminarea băncilor rusești din sistemul Swift”, a continuat social democratul.
Slăbiciunile armatei ruse
Un al treilea lucru pe care Putin l-a subestimat are legătură chiar cu propria armată, cu care în ultimele 2 luni omenirea întreagă a fost ținută cu sufletul la gură zilnic cu știri despre impresionanta armată rusă pregătită să invadeze Ucraina, primele zile de război au arătat adevărata față a glorioasei armate. ”De fapt, soldații sunt slab pregătiți și dotați și au ajuns să fure alimente din magazine, să își abandoneze carele de luptă rămase fără combustibil sau să o ia la fugă dintr-un război pe care nu îl înțeleg. Până la urmă, cea mai mare greșeală a unui invadator este să subestimeze iubirea de țară a celor care sunt dispuși oricând să-și apere libertatea cu prețul suprem. Istoria lumii este plină de astfel de exemple”, a mai scris Cazanciuc, care se întreabăp retoric, ”cum de este totuși posibil ca toate aceste lucruri, desprinse din informațiile zilnice furnizate de jurnalele de război să nu fi fost cunoscute și utilizate pentru evitarea conflictului armat”.
Vezi și: Hari Bucur-Marcu, expert în securitate. Putin ”și-a încheiat credibilitatea ca lider mondial”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News