Cauciucurile inteligente, o tehnologie care îmbunătățește performanțele mașinii
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay / Cauciucurile inteligente, o tehnologie care îmbunătățește performanțele mașinii
Pixabay / Cauciucurile inteligente, o tehnologie care îmbunătățește performanțele mașinii
Tehnologia cauciucurilor inteligente este disponibilă, însă nu este folosită pe toate tipurile de anvelope. 

Dacă anvelopele ar putea vorbi, cel mai probabil ar cere mai multă considerare din partea șoferilor care le aleg pentru mașinilor lor. Adesea, nu sunt văzute decât ca niște roți de cauciuc indispensabile deplasării mașinii, iar din cauza unei asemenea mentalități anumite detalii care ar putea scăpa un șofer de câțiva metri în plus la frânare sau o pană sunt trecute cu vederea. 

Cauciucurile ideale ți-ar spune când nu au destulă  presiune înainte ca senzorul să se aprindă, te-ar avertiza în privința unui cui sau ar fi un real ajutor la condus, limitând consumul de combustibil și distanța la frânare. 

Tehnologie în uz

Tehnologia cauciucurilor inteligente este deja în uz, producătorii de anvelope adăugând multipli senzori care sunt folosiți mai ales pe automobilele cu tehnologie de ultimă generație. Eventual, aceste tehnologii vor deveni ceva obișnuit, consideră TJ Campbell, manager de testare și informare a cauciucurilor. Campbell consideră că informația obținută de la cauciucuri este critică pentru funcționarea mașinii, scrie CNN

„Prevăd că acest lucru se va întâmpla. Chiar și pentru motivul că mașinile vor deveni autonome”, a spus Campbell. 

Automobile autonome

Mașinile autonome vor avea destule variabile de luat în calcul, fără a mai adăuga problemele pe care anvelopele normale le pot cauza pe neașteptate. Cu cât există mai multe avertizări din partea senzorilor, cu atât mai bine. Mașinilor autonome le mai lipsește experiența șoferilor care pot vedea o suprafață de carosabil și pot anticipa dacă este alunecos sau prezintă vreun pericol. Tehnologia computerizată a anvelopelor va putea detecta momentul în care un automobil pierde din forța de tracțiune mai repede și mai precis decât sistemul de control al stabilității sau cel de control al tracțiunii

Cu toate că tehnologia cauciucurilor inteligente este disponibilă, este folosită în prezent pe cauciucurile foarte scumpe și cu performanțe înalte sau pentru automobilele de transport, managerii flotelor încercând să evite orice situație care le-ar putea crea o pierdere. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel