Data publicării:

Câți dintre români sunt fericiți cu actualul loc de muncă

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

În vremuri de incertitudine economică, companiile trebuie să abordeze atât preocupările financiare, cât și de bunăstare mintală pentru a-și putea sprijini angajații şi a evita demisiile, potrivit unei noi cercetări a Grupului Adecco.

La nivel global, 62% dintre lucrători sunt mulțumiți de locul lor de muncă actual, aspect constant în toate regiunile, cu excepția piețelor europene și a Japoniei, unde majoritatea țărilor se află sub medie. În România, 56% dintre români și-au declarat fericirea în jobul actual. Comparând acest lucru cu Polonia, putem observa că acolo, 60% dintre polonezi au afirmat acest lucru.

Raportul Global Workforce of The Future 2022 a examinat lumea muncii prin prisma a 34.200 de respondenți (atât lucrători de birou, cât și cei care nu lucrează la birou) din 25 de țări. Valerie Beaulieu-James, Chief Sales & Marketing Officer al Grupului Adecco, a declarat: „Pentru a evita ca lucrătorii să simtă tentația de a renunța – și acest lucru să devină contagios la scară globală – companiile trebuie să profite de moment pentru a-și reprioritiza angajamentul față de oamenii lor și să nu se bazeze doar pe ideea creșterilor salariale. Pentru a îndeplini așteptările lucrătorilor, companiile ar trebui să-și regândească abordarea față de flexibilitate, deoarece acest lucru va face o diferență pentru acei angajați care se gândesc să rămână sau să plece. Pentru a aborda acest lucru în mod direct, strategiile de retenție ar trebui să fie prioritatea principală, alături de înlesnirea unor conversații despre carieră între manageri și membrii echipei. Nu pot sublinia suficient cât de important este să investești în forța de muncă și să te concentrezi pe oferirea de oportunități de învățare pe tot parcursul vieții. Recalificarea și perfecționarea competențelor sunt esențiale dacă dorim să consolidăm relațiile dintre angajator și angajat în noua lume a muncii. Este esențială împuternicirea managerilor pentru a revigora scopul clar la locul de muncă, care va ajuta la motivarea tuturor angajaților și îi va conecta cu scopul lor personal.”

La nivel global, a avea o sursă de venit suplimentară este norma pentru mai mult jumătate dintre angajații care nu lucrează la birouri. Prin comparație, 71% dintre români fac, în prezent, același lucru pentru a-și putea susține cheltuielile, fiind cu peste 10% peste media globală. În plus, aproape un sfert (23%) dintre lucrătorii de birou la nivel global au un venit suplimentar, în comparație cu 32% în România.

1 din 2 angajaţi se teme de burn-out 

71% dintre angajații români care nu lucrează la birou sunt mulțumiți de sentimentul de securitate a locului de muncă, simțindu-se în acelasi timp încrezători în piața muncii și în capacitatea lor de a găsi rapid un nou job, față de 70% în media globală. Mai mult, 76% dintre lucrătorii de birou din România au acest sentiment de securitate a locului de muncă, în timp ce doar 74% se simt astfel la scară globală.

La nivel macro, 1 din 2 lucrători este îngrijorat de epuizare. La o privire mai atentă, putem observa că lucrătorii din America Latină, SUA, Australia, Turcia și câteva țări europene sunt mai îngrijorați decât media globală. La nivel local, 46% dintre români declară că sunt preocupați de burnout, în timp ce 49% dintre toți lucrătorii la nivel global au aceeași îngrijorare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel