Câți bani a mai luat astăzi Câciu de la bănci
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Ministerul Finanţelor, un nou împrumut de la bănci. Suma va fi direcționată refinanțării datoriei publice și a finanțării deficitului bugetului de stat.

Potrivit Agerpres, Ministerul Finanțelor a împrumutat, luni, 493,7 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 144 de luni, la un randament mediu de 9,33% pe an, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 754,7 milioane de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna octombrie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 3,4 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 465 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 3,865 de miliarde de lei, este cu 760 de milioane de lei mai mică faţă de cea care a fost programată în septembrie, de 4,625 de miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Citește și:

Ciucă s-a întâlnit cu Dîncu. Ciolacu: Premierul e îndreptățit să ceară schimbarea unui ministru. Nu sunt supărat

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a discutat, luni, cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la Palatul Victoria, una dintre temele abordate fiind „calibrarea comunicării publice” la nivelul MApN în context guvernamental, a afirmat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. Totodată, acesta a precizat că un alt subiect discutat a vizat reuniunea miniştrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles.

Luni după-amiază, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat întâlnirea dintre Vasile Dîncu și Nicolae Ciucă. „Discuția a fost între domnul prim-ministru și ministrul Apărării. Am văzut și eu comunicatul Guvernului. Este corect. Totuși, ministrul Apărării trebuie să fie în linia mesajelor României și ale aliaților noștri din NATO și UE. O să am o discuție, azi, cu domnul prim-ministru. O astfel de decizie (n.r. legată de remaniere) se ia în cadrul coaliției, cum e corect, la propunerea premierului”, a spus Marcel Ciolacu.

„Cel îndreptățit să facă remanieri într-un guvern este premierul. (...) Nu sunt supărat pe nimeni. Eu sunt unul dintre cei care l-au propus pe Vasile Dîncu să fie ministru al Apărării”, a zis, la Antena 3, Marcel Ciolacu. „Premierul este cel îndreptățit să ceară schimbarea unui ministru. Acest lucru se face în cadrul coaliției. Era normal ca premierul să aibă o discuție cu ministrul Apărării și după este normal să am eu o discuție cu premierul. Dacă dorește o înlocuire a unui ministru propus de PSD, acest lucru se discută în coaliție. Este cât se poate de normal acest lucru”, a zis președintele PSD.

Amintim că ministrul Vasile Dîncu a fost criticat după declarația privind Ucraina, în care a precizat că negocierea reprezintă singura şansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina. Premierul Nicolae Ciucă declarase joi că îl aşteaptă pe ministrul Apărării să revină în ţară de la reuniunea ministerială a NATO pentru a avea „o discuţie foarte deschisă" despre opinia acestuia cu privire la războiul din Ucraina.

„Îl aştept pe domnul ministru să revină în ţară de la ministeriala NATO. Trebuie să avem o discuţie cât se poate de deschisă faţă de opinia dumnealui. Nu este opinia Guvernului şi atunci va trebui să tranşăm foarte clar acest aspect", precizase Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul vizitei efectuate la Platforma Industrială Dacia Mioveni, în judeţul Argeş.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel