Data actualizării:
Data publicării:

Catedrala Sfânta Sophia din Istanbul va ține prima rugăciune de Ramadan din ultimii 88 de ani

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fresca Fecioarei Maria cu Pruncul, flancată de inscripții din Coran, care au rămas în incinta Basilicii, după cucerirea Constantinopolului, la 29 mai 1453 de către sultanul Mehmed al II-lea Foto: Crișan Andreescu
Fresca Fecioarei Maria cu Pruncul, flancată de inscripții din Coran, care au rămas în incinta Basilicii, după cucerirea Constantinopolului, la 29 mai 1453 de către sultanul Mehmed al II-lea Foto: Crișan Andreescu

Catedrala Sfânta Sofia, cunoscută și sub denumirea de Hagia Sofia, va ține prima rugăciune de Ramadanul musulman din ultimii 88 de ani. 

Hagia Sofia, centrul simbolic al credinței greco-ortodoxe, convertită de Turcia într-o moschee în anul 2020, va ține prima rugăciune tarawih din ultimii 88 de ani, o rugăciune specială de seară în timpul lunii de post musulman, cunoscută și ca Ramadan.

Aceste rugăciuni speciale implică citirea unor porțiuni lungi din Coran, precum și efectuarea multor rakah (cicluri de mișcare implicate în rugăciunea islamică).

Rugăciunile încep din prima seară a lunii de post până în ultima zi a Ramadanului. O serie de evenimente pentru Ramadan vor avea loc și la Hagia Sofia.

Sfânta Sofia, un centru multireligios

Monumentul Patrimoniului Mondial UNESCO a fost construit în anul 532 d.Hr. A slujit ca biserică timp de 916 ani. Până în 1453, „Marea Biserică”, așa cum o numeau bizantinii, a fost inima răsăriteană a creștinismului.

Templul masiv poate găzdui un total de 23.000 de închinători, iar 525 de preoți, diaconi și cântăreți au slujit liturghiile de-a lungul timpului. A fost transformată în moschee în 1453 după cucerirea Istanbulului. În 1934 a fost transformat în muzeu.

La începutul lunii iulie 2020, Consiliul de Stat al Turciei a anulat decizia Cabinetului din 1934 de a înființa muzeul, revocând statutul monumentului, iar un decret ulterior al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a ordonat reclasificarea catedralei ca moschee, scrie Greek Reporter

Prelații români au reacționat la transformarea catedralei în moschee

"În data de 10 iulie 2020, Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul) a fost transformată în moschee. S-a declarat, cu viclenie, că nu s-a transformat o biserică în moschee, ci un muzeu în moschee.

Această Catedrală, timp de 500 de ani de la zidirea ei, a fost biserică creştină. În 1934 Ataturk o transformă în muzeu. Timp de 84 de ani a fost muzeu, un bun al întregii lumi, patrimoniu UNESCO. Dictatorul Erdogan, cel care îi persecută pe creştini, a transformat această biserică, simbol al creştinătăţii şi în special al Ortodoxiei, sub ochii liderilor Europei, într-o moschee.

Pe 24 iulie s-a făcut acolo prima slujbă musulmană, tocmai pentru umilinţa creştinilor. Foarte puţini lideri europeni şi de la nivel mondial au luat atitudine. La nivelul ţării noastre, niciun reprezentant oficial nu a luat atitudine, de parcă nu am fi creştini.

O atitudine de protest pe care ar trebui să o avem ar fi să boicotăm toate produsele turceşti şi niciun creştin să nu mai meargă acolo în vacanţă.", a declarat PS Ignatie, în timpul predicii de după Sfânta Liturghie de duminică, 16 august 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel