Data publicării:

Câte sunt şi cât cântăresc toate furnicile din lume

Autor: Irina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto pexels
foto pexels

Cercetătorii au răspuns la întrebarea legată de numărul furnicilor și greutatea lor.

Greutatea unei furnici este absolut insignifiantă. Dar câte sunt şi cât cântăresc împreună toate furnicile din lume? Ştiinţa a răspuns la această întrebare. După cum arată un nou studiu, există aproximativ 20 de cvadrilioane de furnici pe Pământ, adică 20.000.000.000.000.000.000.000.000 de insecte, citează Rador. 

”Furnicile lumii constituie în mod colectiv aproximativ 12 milioane de tone de carbon uscat. Aceasta depăşeşte masa tuturor păsărilor şi mamiferelor sălbatice ale lumii combinate. Este, de asemenea, egală cu aproximativ o cincime din greutatea totală a oamenilor”, spun cercetătorii.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au efectuat ”studii privind abundenţa furnicilor în multe medii pentru a face estimări ale furnicilor arboricole şi care locuiesc la sol prezente în aproape toate ecosistemele terestre majore”.

Habitatul principal al furnicilor, copacii

Deşi avem tendinţa de a ne imagina furnicile doar pe pământ, acesta nu este habitatul lor principal. Furnicile care trăiesc în copaci depăşesc numărul celor care trăiesc pe pământ cu aproximativ şase la unu. De asemenea, ţinând cont de diversitatea greutăţilor furnicilor, cercetătorii ajung la concluzia că carbonul uscat din acele cvadrilioane însumează aproximativ 12 megatone.

”Se estimează că furnicile escavează până la 13 tone de sol la hectar pe an şi cresc foarte semnificativ disponibilitatea locală a nutrienţilor, însă ele constituie doar 1,2% din speciile terestre şi reprezintă cel puţin 6% din biomasă”, au conchis oamenii de ştiinţă.

Furnicile nebune galbene fac ravagii în satele din sudul Indiei

Sute de oameni care locuiesc în șapte sate din statul Tamil Nadu, în sudul Indiei, spun că sunt afectați de o infestare cu furnici galbene nebune.

Aceste insecte, spun ei, le atacă animalele și afectează randamentul culturilor, punându-le în pericol mijloacele de trai.

Furnicile galbene nebune se numără printre cele mai periculoase specii invazive din lume, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Ele nu mușcă și nu înțeapă, dar pulverizează acid formic, care poate provoca reacții.

Aceste furnici – denumirea lor științifică este Anoplolepis gracilipes – se găsesc de obicei în regiunile tropicale și subtropicale. Se mișcă într-un mod neregulat, necoordonat, mișcarea lor devenind mai frenetică atunci când sunt deranjate.

Experții spun că aceste furnici se înmulțesc rapid și pot ”provoca pagube mari animalelor sălbatice indigene”. În multe părți ale Australiei au fost raportate infestări cu aceste insecte.

Dr. Pronoy Baidya, un entomolog care a făcut cercetări asupra furnicilor nebune galbene, spune pentru BBC că acestea sunt o „specie oportunistă”.

”Nu au nicio preferință în ceea ce privește dieta. Mănâncă orice și de toate”, spune el, adăugând că acestea se hrănesc și cu alte specii de furnici, albine și viespi.

Satele afectate din Tamil Nadu sunt situate într-o regiune colinară din jurul pădurii Karanthamalai din districtul Dindigul. Majoritatea oamenilor de aici sunt fermieri sau proprietari de vite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel