Câte comenzi și expresii poate înțelege un câine. Nivelul incredibil de inteligență al acestor animale
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Modul în care câinii au ajuns să înțeleagă nuanțele limbajului uman este incredibil de impresionant pentru un animal.

La doar o fracțiune de secundă după ce începem să rostim un cuvânt, de pildă „plimbare”, câinii își pot da seama și pot răspunde la ceea ce încercăm să spunem. Într-o oarecare măsură, ei pot înțelege chiar și tonul vocii noastre.

În timp ce vocabularul unui câine nu este la fel de diversificat ca al nostru, un nou studiu sugerează că un câine poate înțelege în medie 89 de cuvinte sau expresii. Aproape jumătate dintre acestea sunt comenzi, cum ar fi „șezi” sau „aport”, dar unele cuvinte generale, cum ar fi „așteaptă”, sunt, de asemenea, înțelese.

Un câine poate ajunge la inteligența unui copil de doi ani

S-a descoperit că cei mai inteligenți câini dintr-un studiu au răspuns la peste 200 de cuvinte specifice, ceea ce este aproximativ echivalent cu vocabularul unui copil de doi ani.

Evident, un câine nu rostește aceste cuvinte așa cum ar face un copil mic, dar animalele par să răspundă la anumite cuvinte într-un mod specific și consecvent, ceea ce sugerează că au un anumit nivel de înțelegere a limbajului.

Constatările se bazează pe o listă de verificare a vocabularului stabilită, folosită de părinți pentru a evalua vocabularul unui copil. În acest caz, însă, lista a fost dată la 165 de proprietari de câini dintr-o gamă largă de rase, vârste și tipuri.

În timp ce rasa și tipul câinelui (de exemplu, un câine polițist) păreau să aibă un impact asupra dimensiunii vocabularului acestuia, vârsta animalului și calitățile proprietarului său nu păreau să influențeze în vreun fel studiul.

„Astfel”, scriu autorii, „pe baza rapoartelor proprietarilor, câinii par să varieze foarte mult nu numai în ceea ce privește numărul, ci și tipurile de cuvinte la care se presupune că răspund”.

Cele mai recunoscute cuvinte și expresii

Folosind un sondaj online, autorii studiului le-au cerut proprietarilor de câini să raporteze modul în care animalul lor a răspuns la 172 de cuvinte și expresii. Stăpânii de câini din sondaj au fost rugați să evalueze răspunsul caninului lor la anumite cuvinte și expresii pe o scară de la zero la cinci.

În total, au existat zece cuvinte sau expresii recunoscute în mod special de mai mult de 90% dintre toți câinii. Aceste cuvinte și expresii comune au inclus numele câinelui, precum și „stai”, „vino”, „fată/băiat bun”, „jos”, „așteaptă”, „nu”, „ok” și „ lasă-l”.

În schimb, doar câțiva câini au putut răspunde în mod consecvent și specific la expresii și cuvinte precum „șterge-ți picioarele” sau „murmură”.

Atunci când au folosit lista de vocabular stabilită, proprietarii de animale de companie au avut și posibilitatea de a adăuga mai multe cuvinte și expresii. Proprietarii care au adăugat cele mai multe comenzi, substantive sau verbe, au avut tendința de a avea câini dresați profesional sau câini despre care credeau că pot învăța rapid. Astfel, câinii profesioniști, precum cei dresați pentru armată, poliție sau salvare, aveau vocabularul de 1,5 ori mai dezvoltat decât câinii fără această pregătire, scrie Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel