Câte avioane MiG-21 LanceR mai are România
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
MiG 21 LanceR
MiG 21 LanceR
Avionul de vânătoare MiG-21 LanceR prăbușit miercuri seara în județul Constanța este al 26-lea accident aviatic cu acest tip de aparat din 1990 și până acum. De-a lungul timpului au intrat în dotarea Forţelor Aeriene peste 400 de avioane MiG-21,  ultimul avion de acest tip intrând în serviciu în anul 1982, potrivit defenseromania.ro.  

Forțele Aeriene Române au modernizat 110 MiG 21 LanceR , în cooperare cu Israelul între 1993 și 2002. În prezent, 23-28 dintre aceste MiG 21 LanceR erau operaționale. Forțele Aeriene Române operează și avioane de transport C-130 Hercules , C-27J Spartan și An-26 și elicoptere IAR-330 Puma.

Elicopterele IAR-330 PUMA SOCAT au fost modernizate de Industria Aviatică Română în cooperare cu Elbit Systems (Israel) pentru misiuni de atac. Forțele Aeriene Române mai includ și IAR-99 Șoim construit localavioane cu reacție, în general folosite doar pentru pregătirea tinerilor piloți. MiG-29 rămase au fost retrase din 2003.

În momentul de față, chiar și după modernizare, resursa avioanelor MiG-21 LanceR pare epuizată sau aproape de final. În contextul accidentului de miercuri seara, când un alt MiG-21 LanceR s-a prăbușit în județul Constanța, se ridică din nou întrebarea câte avioane de acest tip mai are operaționale România.

Vezi și: MApN: Pilotul aeronavei MiG-21 LanceR a decedat

Înainte de accidentul de miercuri seara, ultimul MiG-21 LanceR pe care l-am pierdut a căzut în timpul unei misiuni de antrenament în județul Mureș. Pilotul a reușit să se catapulteze, fiind în afara oricărui pericol. Aeronava aparținea Bazei 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu".

Incidente cu MiG-21 LanceR au mai fost în 2018 și  în 2017. Tragedia din 2018 a avut loc la Fetești, aeronava aparținând  Bazei 86 Borcea iar din păcate, atunci, pilotul nu a supraviețuit. Pilotul acelui avion a fost Florin Rotaru, care și-a pierdut viața la doar 36 de ani.

Câte avioane MiG-21 LanceR mai are operaționale România

Informația cu privire la câte avioane de tip MiG-21 LanceR mai are disponibile România nu se cunoaște. Mai multe instituții de presă au solicitat MApN această informație, dar răspunsul a fost mereu aceași: Informația este confidențială.

Potrivit datelor noastre, în 2015, deci acum șase ani, existau operaționale 26 de aeronave MiG-21 LanceR. Din 2015 până miercuri seara au „căzut” patru MiG-uri. Astfel, numărul maxim de avioane MiG-21 LanceR de care dispunem - în cazul în care alte aeronave nu întâmpină diferite probleme tehnice fără să fi fost implicate în accidente - este în prezent de 22, potrivit defenseromania.ro.

De subliniat că deținem și o escadrilă completă de F-16, după ce am achiziționat 12 avioane din Portugalia într-un prim lot, iar ulterior într-un alt lot încă 5 F-16 tot de la portughezi. Aeronavele sunt second hand. Astfel, ROAF deține și 17 avioane de vânătoare F-16, mai precizează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel