Data actualizării:
Data publicării:

Câte arme nucleare are Rusia?

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels / Câte arme nucleare are Rusia?
Sursă foto: Pexels / Câte arme nucleare are Rusia?

Rusia, prin președintele Vladimir Putin, a deschis un capitol al Războiului Rece Modern, pe care îl va susține cu arsenalul său nuclear. 

Președintele Putin a anunțat o „mobilizare parțială” a forțelor care urmează să fie trimise în Ucraina și a avertizat că va folosi „toate mijloacele pe care le avem” pentru a apăra teritoriul rus, stârnind îngrijorări în întreaga lume. Dar, ca și în cazul avertismentelor anterioare, analiștii sugerează că acțiunile sale ar trebui probabil interpretate ca un avertisment adresat altor țări de a nu escalada implicarea lor în Ucraina, mai degrabă decât să semnaleze orice dorință de a folosi arme nucleare, transmite BBC.

CITEȘTE ȘI  -  Ce prevede decretul privind mobilizarea, semnat de Vladimir Putin. Vezi aici textul documentului

Câte arme nucleare active are Rusia?

Toate cifrele pentru armele nucleare sunt estimări, dar, conform Federației Oamenilor de Știință Americani, Rusia are 5.977 de focoase nucleare, dispozitivele care declanșează o explozie nucleară, deși acestea includ aproximativ 1.500 care sunt retrase și urmează să fie demontate. Din restul de aproximativ 4.500, majoritatea sunt considerate arme nucleare strategice, rachete balistice sau rachete, care pot fi vizate pe distanțe lungi. Acestea sunt armele asociate de obicei cu războiul nuclear.

Restul sunt arme nucleare mai mici, mai puțin distructive, pentru utilizare pe distanță scurtă pe câmpurile de luptă sau pe mare. Dar asta nu înseamnă că Rusia are mii de arme nucleare cu rază lungă de acțiune pregătite. Experții estimează că aproximativ 1.500 de focoase rusești sunt în prezent „dislocate”, adică amplasate la baze de rachete și bombardiere sau pe submarine pe mare.

CITEȘTE ȘI  -  Cum să treci de un atac nuclear și să îți crești șansele de supraviețuire. Adăpostirea, pasul inițial crucial!

Cum se compară acest lucru cu alte țări?

Nouă țări au arme nucleare: China, Franța, India, Israel, Coreea de Nord, Pakistan, Rusia, SUA și Marea Britanie. China, Franța, Rusia, SUA și Marea Britanie se numără, de asemenea, printre cele 191 de state semnatare la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP). Conform acordului, ei trebuie să își reducă stocul de focoase nucleare și, teoretic, se angajează să le elimine complet.

Aceste țări redus numărul de focoase stocate începând cu anii 1970 și 1980. India, Israelul și Pakistanul nu s-au alăturat niciodată TNP - iar Coreea de Nord a plecat în 2003. Israelul este singura țară dintre cele nouă care nu și-a recunoscut niciodată în mod oficial programul nuclear - dar este acceptat că are focoase nucleare.

Ucraina nu are arme nucleare și, în ciuda acuzațiilor președintelui Putin, nu există nicio dovadă că a încercat să le achiziționeze.

CITEȘTE ȘI  -  Jens Stoltenberg: Putin a folosit "o retorică periculoasă şi nesăbuită". Ce preconizează secretarul general al NATO

Cât de distructive sunt armele nucleare?

Armele nucleare sunt concepute pentru a provoca distrugeri maxime. Amploarea distrugerii depinde de o serie de factori, printre care:

- dimensiunea focosului
- cât de sus deasupra solului detonează
- mediul țintă

Dar chiar și cel mai mic focos ar putea provoca pierderi uriașe de vieți omenești și consecințe de durată. Bomba care a ucis până la 146.000 de oameni în Hiroshima, Japonia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, avea 15 kilotone. Focoasele nucleare de astăzi pot avea mai mult de 1.000 de kilotone.

Supraviețuirea în zona de impact imediat al unei explozii nucleare este limitată. Când o astfel de bombă este detonată, după un fulger orbitor, se ridică o minge de foc uriașă și o undă de șoc care poate distruge clădiri și structuri pe o rază de câțiva kilometri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel