Data actualizării:
Data publicării:

Cătălin Predoiu spune că urmează un 'nou pas înainte' în procesul de aderare la Schengen maritim şi terestru

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, afirmă că procesul prin care România a aderat la spaţiul Schengen terestru şi maritim este unul ireversibil, dar şi 'un bun pas înainte' care avantajează Bucureştiul în discuţiile privind ridicarea controalelor şi la frontiera terestră.

'Procesul este ireversibil, statutul de stat membru Schengen nu mai poate fi ridicat României decât dacă renunţă România la o astfel de calitate, ceea ce nu se pune problema. E un bun pas înainte către un statut care ne avantajează în perspectiva imediată inclusiv în discuţiile privind ridicarea controalelor la frontiera terestră. (...)

Urmează un nou pas înainte. Sigur, trebuie să respectăm în continuare criteriile tehnice, să respectăm codurile Schengen, să aplicăm toate deciziile care constituie acquisul comunitar Schengen', a declarat Predoiu, joi, la Digi 24. Întrebat când ar putea intra România în Schengen cu graniţele terestre, ministrul a precizat că nu se hazardează să indice o dată.

 

'Cred că următorul Consiliu JAI e un punct de start'

 

'E clar că noi vom începe aceste discuţii şi aceste demersuri imediat în 2024. Cred că următorul Consiliu JAI e un punct de start. Vom începe aceste discuţii, inclusiv preşedinţia belgiană are pe ordinea de zi de priorităţi discuţii privind funcţionalitatea spaţiului Schengen şi în această marjă este o bună ocazie de a relua convorbirile nu numai la nivelul Consiliului JAI, ci mai ales în plan bilateral şi multilateral', a adăugat ministrul Cătălin Predoiu.

El a punctat că România trebuie să poarte discuţii referitoare la spaţiul Schengen nu numai cu Austria, ci în plan multilateral, cu mai multe state, 'pentru că foarte multe ţări au preocupări, îngrijorări în legătură cu creşterea fenomenului migraţionist, cu riscul de terorism în Europa, cu conflictul din vecinătatea Uniunii Europene, funcţionalitatea spaţiului Schengen'.

'Nu suntem noi de vină, dar suntem parte acum dintr-un club care trebuie să-şi asume aceste probleme în discuţii şi în dezbateri şi am de gând să fac acest lucru fără niciun fel de rezervă', a spus Predoiu. 

Citește și: Bulgaria a început să hărțuiască Austria și să-l „bată“ pe Nehammer cu propriile lui arme. Legătura dintre aderarea la Schengen și detergenți

 

Ca răspuns la vetoul Schengen, Bulgaria controlează importurile austriece și confiscă mii de bunuri.

Austria este singura țară din UE care continuă să păstreze vetoul Schengen împotriva Bulgariei și României, deși a fost de acord la finalul anului trecut cu intrarea în spațiul de liberă circulație cu aeroporturile. Consecințele și contradicțiile absurde ale acestei măsuri au devenit clare la începutul acestui an. Acestea se văd pe de o parte printr-un act de răzbunare al Bulgariei, iar pe de altă parte printr-o dezvăluire a Ministerului de Interne, care arată că există încă motive relevante pentru controalele la frontierele interne, scrie Die Presse.

Guvernul bulgar a introdus controale mai stricte asupra mărfurilor către și din Austria, ca răspuns la vetoul în curs. Bilanțul a fost publicat pentru prima dată: au fost confiscate 1.500 de kilograme de detergent, 5.429 de aparate electrice și 800 de litri de ulei de motor.

Potrivit autorităților bulgare, multe dintre cele 61.000 de mărfuri cărora li sa permis să fie comercializate liber în UE nu au fost declarate în mod corespunzător.

Fără îndoială că astfel de proceduri, chiar dacă Sofia le justifică prin controalele mai stricte cerute de Austria, sunt o reacţie faţă de vetoul austriac împotriva Sofiei și Bucureștiului. Între timp, cele două ţări au îndeplinit toate criteriile cerute de Comisia UE şi se simt discriminate că sunt folosite ca o garanţie politică pentru adoptarea unei politici UE mai dure faţă de migraţie. Citește continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel