Data publicării:

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, mesaj de Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane. "Flagel care distruge destine"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
foto DCNews/ Crișan Andreescu
foto DCNews/ Crișan Andreescu

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a venit cu un mesaj de Ziua Mondială împotriva Traficului de Persoane. 

Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane, sărbătorită anual la data de 30 iulie, a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a creşte gradul de conştientizare în rândul societăţii asupra efectelor deosebit de grave pe care acest fenomen le produce prin activităţi de exploatare sexuală, trafic de copii, trafic de forţă de muncă şi trafic de organe şi, totodată, pentru a atrage atenţia asupra drepturilor victimelor traficului de fiinţe umane, a amintit Predoiu.

Potrivit acestuia, traficul de persoane este o problemă globală care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

"Este o infracţiune gravă prin care se încalcă flagrant drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului. Caracterul complex şi transfrontalier al acestui fenomen, mobilitatea în creştere şi flexibilitatea grupărilor de criminalitate organizată fac din lupta împotriva traficului de persoane o prioritate pentru toate organismele mondiale, europene şi naţionale", a subliniat ministrul, potrivit mesajului remis AGERPRES.

Tema din acest an a Zilei Mondiale Împotriva Traficului de Persoane este "Fiecare victimă a traficului de persoane contează, nu lăsa pe nimeni în urmă!" şi îşi propune să aducă în atenţia publicului evoluţiile şi tendinţele perturbatoare ale acestui fenomen, făcând, totodată, un apel la guverne, autorităţi de aplicare a legii, servicii publice şi societate civilă să-şi evalueze şi să-şi intensifice eforturile, să consolideze prevenirea, să identifice şi să sprijine victimele traficului de persoane.

"Angajamentul meu şi al Ministerului Afacerilor Interne pe acest palier este unul ferm şi asumat cu toată responsabilitatea în faţa românilor, dar şi în faţa partenerilor internaţionali, înţelegând că numai prin eforturi comune consistente putem stopa acest flagel care distruge destine. Demersurile noastre stabilite în cadrul documentelor programatice naţionale şi internaţionale, presupun abordarea acestui tip de criminalitate într-o manieră complexă, care implică analiza ştiinţifică a problemei, un parteneriat social solid, adaptarea acţiunilor instituţionale la mutaţiile din teren şi utilizarea eficientă a tehnicilor comunicaţionale, toate pentru a identifica şi limita cauzele şi condiţiile care generează sau favorizează traficul de persoane", a declarat ministrul de Interne.

Conform acestuia, cea mai importantă componentă a acestei lupte este prevenirea, iar victimele traficului de persoane şi exploatării de orice fel sunt persoane vulnerabile care au nevoie de protecţie.

"Este nevoie în continuare de activităţi susţinute pentru conştientizarea populaţiei atât la nivel naţional, cât şi internaţional, în ţările de origine, de tranzit şi în cele de destinaţie, cu privire la existenţa traficului de persoane, în cele mai variate forme, precum şi cu privire la riscurile asociate acestui fenomen. Totodată, este necesar ca oamenii să îşi cunoască foarte bine drepturile, să ştie că nu trebuie să îndure tratamente denigrante sau violenţe şi să aibă încredere că vor fi protejaţi de lege", a completat Cătălin Predoiu, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel