Cătălin Predoiu: Măsurile fiscale anunțate de premier, scop de a pârjoli terenul în fața adversarului politic
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Cătălin Predoiu susține că nu se poate trece la o relaxare fiscală fără îmbunătățirea în prealabil a aparatului de colectare și consideră că măsurile anunțate de premier nu au alt scop decât de "a pârjoli terenul în fața adversarului politic".

"Premierul ne critică pentru că i-am reproșat inițial creșterea de taxe și acum îi reproșăm scăderea de taxe. Este exact. I-am reproșat că mărind taxele foarte abrupt și substanțial pe parcursul anilor 2013 — 2014 a sufocat economia, iar acum îi reproșăm că are intenția să le scadă la fel de brusc și necontrolat riscând să sufoce nu numai economia, dar și statul în funcțiunile sale esențiale. Taxele sunt un lucru util, dacă îmi permiteți, ca și chibriturile, depinde cum le folosești.

Eu cred că domnul Ponta se joacă în continuare cu această cutie de chibrituri și cineva trebuie să-l oprească. Îi reproșăm domnului Ponta lipsa de pregătire a unor astfel de măsuri, scădere de taxe. Nu poți să treci la o relaxare fiscală bruscă fără să îți pregătești în prealabil aparatul de colectare, fără să îmbunătățești colectarea veniturilor statului. Știm că la ora aceasta se colectează aproximativ 40% din ceea ce se promite", a spus Predoiu la o dezbatere organizată de PNL pe teme economice cu reprezentanți ai mediului de afaceri.

Citește și: Victor Ponta-Cătălin Predoiu, replici pe Facebook

El a adăugat că nu poți să treci la o relaxare fiscală fără să ajungi la un rezultat cu reformele structurale, în special în zona companiilor de stat.

"E foarte dificil să faci reformă structurală în zona companiilor de stat când acolo dai, spre exemplu, de domnul Ciurel de la Oltenia, care a cadorisit partidul și pe liderii săi cu contracte grase. Domnul Șova știe mai bine la ce mă refer. Nu poți să treci la o relaxare atât de dramatică a taxelor fără să îmbunătățești în prealabil combaterea evaziunii fiscale și să mărești de acolo resursele bugetare. E greu să intri cu buldozerul în evaziunea fiscală când acolo dai peste anturajul politic care deturnează fonduri europene. Toate aceste măsuri anunțate de Guvern sunt de fapt o stratagemă politică, de aceea le-am abordat politic. Ar fi o pierdere de timp să stăm acum și să analizăm care sunt resorturile, care e viziunea economică a premierului. Ceea ce se dorește este o stratagemă prin care viitorul guvern să aibă dificultăți majore în a-și implementa politicile. Este în regulă! Ne vom descurca și cu această situație", a menționat prim-vicepreședintele liberal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel