Urmărește emisiunea live
Catălin Predoiu: Frontierele române sunt cele mai sigure din lume
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat, în cadrul întâlnirii cu  Peter de Ruiter, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Olandeză că problemele de securizare a frontierelor Schengen se află în altă zonă decât cea a României. Oficialul român a subliniat că frontierele României sunt printre cele mai sigure din lume.

Peter de Ruiter, a exprimat sprijinul pe care organizaţia pe care o conduce îl acordă aderării României la Spaţiul Schengen, specificând că aşteaptă, din partea Guvernului olandez, o decizie pozitivă în ceea ce priveşte aderarea țării noastre. Peter de Ruiter a mai spus că va insista pe lângă autoritățile olandeze pentru ca România să nu primească un tratament diferit faţă de ceilalţi membri ai spaţiului de liberă circulaţie, considerând că țara noastră și-a îndeplinit toate obligațiile pentru a fi membru al Spațiului Schengen cu drepturi depline.

Ministrul Justiţiei a menţionat importanța ultimelor trei rapoarte consecutiv pozitive în cadrul MCV – februarie 2011, iulie 2011 și februarie 2012, reamintind că Olanda cerea, în vederea unei soluții favorabile în contextul Schengen, două rapoarte consecutiv pozitive.

Cătălin Predoiu a sugerat părţii olandeze să întreprindă mai mult pentru cunoaşterea acestor realităţi în Olanda, pentru informarea publicului, precizând că este oricând disponibil pentru a sprijini acest efort. De altfel, părţile au convenit să coopereze în derularea unui astfel de demers în perioada următoare.

”Dificultăţile economice pe care le traversează ţările europene, fie că e vorba de restructurarea datoriei externe în cazul unora, fie că este vorba de stagnare economică, de scăderea PIB-ului sau creşterea şomajului în cazul altora, nu se pot rezolva decât prin opţiunea strategică a creşterii integrării. Avem nevoie, în Europa, de o piaţă a muncii mai flexibilă, cu un rol mai pronunţat al Băncii Central - Europene în sprijinirea refinanţării datoriei externe a statelor membre prin emisiunea de eurobonduri, prin măsuri de stimulare economică bazată pe investiţii şi reluarea consumului. Aceasta presupune mai multă integrare, mai mult federalism din punct de vedere fiscal bugetar”, a declarat ministrul Justiției.

Cătălin Predoiu a evocat valorile europene care sunt opuse orientărilor extremist-naționaliste.

”În plan politic, trebuie să impunem valorile integrării europene în faţa orientărilor extremist-naţionaliste, să impunem principiul solidarității în decizii. Nu putem abdica de la consolidarea pieţei unice, a spaţiului de libertate, securitate şi justiţie invocând pretexte false care ţin de emigraţie şi securizarea frontierelor”, a punctat ministrul justiției.

Oficialul român a subliniat că frontierele României sunt printre cele mai sigure din lume, problemele fiind în altă parte a Europei.

”Dacă mai sunt lucruri de făcut în această zonă a securizării frontierelor, să o facem. România a sprijinit corect reforma Spaţiului Schengen prin consolidarea securităţii. Am investit în această securitate, pentru că este şi securitatea cetăţenilor noştri. Consiliul miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne de la Tampere, din 2006, a apreciat că securitatea frontierelor în România este printre cele mai bune din lume. Între timp, lucrurile s-au îmbunătăţit. Problemele europene de securizare a frontierelor europene se află în altă zonă geografică decât cea a României. Frontiera noastră este sigură, iar politicile şi instituţiile interne de combatere a corupţiei sunt printre cele mai exigente şi eficiente la nivel european”, a spus Predoiu.

Citește și:

Cătălin Predoiu: Raportul din iulie, definitoriu pentru cei cinci ani de MCV

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel