Data actualizării:
Data publicării:

Câtă pâine din aluat congelat mănâncă românii. Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a venit cu cifrele

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a spus, la DC News, câtă pâine din aluat congelat mănâncă românii.

"S-a ridicat de foarte multe ori în spaţiul public această problemă (n.r. – a cantităţii de pâine congelată pe care o importă România). Noi suntem o ţară producătoare a 11 milioane de tone de grâu anual, în anii în care nu există alţi factori de risc. Consumul necesar în România este undeva la 4 milioane de tone. Deci excedentul de 7 milioane de tone, în general se exportă.

Un român consumă cam 78 de kilograme de pâine pe an. Din aceste 78 de kg de pâine, 1 kg provine din pâine congelată. Atât, un kilogram. Este situaţia pe care o am de la Rompan, asociaţia operatorilor din industria de panificaţie.

Pe de o parte este o veste bună, dar are şi o componentă care nu e chiar atât de bună, şi anume faptul că noi putem ca o mare cantitate din acest grâu pe care îl producem să o integrăm în zootehnie sau în industria alimentară, dacă procesăm grâul şi producem produse de panificaţie sau făinoase.

Pentru că în codul care este colectat la indicator la Institutul Naţional de Statistică sunt la grămadă şi produsele de panificaţie, şi pâinea, precum şi pastele făionase sau celelalte derivate. Adică punem laolaltă biscuiţii cu pâinea, punem laolaltă pastele cu produsele de panificaţie şi atunci nu avem o imagine completă. Acesta a fost un prim aspect pe care l-am discutat cu reprezentanţii din industria de morărit şi panificaţie", a explicat, în direct la DC News, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.  

VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel