Câtă mișcare trebuie să faci pentru a compensa orele de stat la birou. Riști să mori mai devreme dacă ești prea sedentar
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Câtă mișcare trebuie să faci pentru a compensa orele de stat la birou / Foto: Pixabay, de StockSnap
Câtă mișcare trebuie să faci pentru a compensa orele de stat la birou / Foto: Pixabay, de StockSnap
Află în articol câtă mișcare trebuie să faci pe zi pentru a combate orele de stat la birou.

Știm că nu este foarte bine pentru sănătate să petrecem mult timp stând jos, dar cât de multe exerciții sunt necesare pentru a contracara efectele negative ale orelor de stat la birou?  Cercetările sugerează că aproximativ 30-40 de minute pe zi de exerciții ar trebui să ne ajute în acest sens, scrie Science Alert.

Până la 40 de minute de "activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă" în fiecare zi este aproximativ cantitatea potrivită pentru a echilibra 10 ore de stat nemișcat, arată cercetarea, punctând faptul că orice exerciții sau chiar ridicarea în picioare ajută într-o oarecare măsură.

VEZI ȘI: Câți pași trebuie să faci pe zi pentru a pierde rapid în greutate

Oamenii care au o viață sedentară mor mai devreme



Constatările aparțin unui studiu publicat în 2020, care analizează nouă studii anterioare, în care au fost implicați în total de 44.370 de oameni din patru țări diferite. Analiza a constatat că riscul de deces în rândul celor cu un stil de viață mai sedentar a crescut pe măsură ce timpul petrecut în activități fizice de intensitate moderată până la viguroasă a scăzut.

"La indivizii activi care fac aproximativ 30-40 de minute de activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă, asocierea dintre timpul sedentar ridicat și riscul de deces nu este semnificativ diferită de cei cu cantități reduse de timp sedentar", au explicat cercetătorii în lucrarea lor.

Ce tip de activități sunt recomandate

Cu alte cuvinte, desfășurarea unor activități fizice destul de intense poate reduce riscul de deces prematur.

Mersul pe scări în loc să luați liftul, jocul cu copiii și animalele de companie, participarea la yoga sau dansul, efectuarea treburilor casnice, mersul pe jos și mersul cu bicicleta sunt toate prezentate ca modalități prin care oamenii pot fi mai activi. Nu faceți imediat cele 30-40 de minute, spun cercetătorii, începeți cu puțin.

În timp ce meta-analizele ca aceasta necesită întotdeauna o îmbinare elaborată a punctelor în studii separate cu voluntari, intervale de timp și condiții diferiți, beneficiul acestei cercetări particulare este că s-a bazat pe date relativ obiective din alte studii, nu pe datele auto-raportate de către participanți.

La acea vreme, studiul a fost publicat odată cu lansarea Ghidurilor globale 2020 ale Organizației Mondiale a Sănătății privind activitatea fizică și comportamentul sedentar, elaborate de 40 de oameni de știință de pe șase continente. British Journal of Sports Medicine (BHSM) a publicat, de asemenea, o ediție specială pentru a prezenta atât studiul, cât și liniile directoare revizuite.

Recomandările OMS



"Așa cum subliniază aceste linii directoare, toate activitățile fizice contează și orice cantitate din aceasta este mai bună decât niciuna. Oamenii își pot proteja sănătatea și pot compensa efectele nocive ale inactivității fizice", a spus cercetătorul  Emmanuel Stamatakis, de la Universitatea din Sydney, Australia.

Cercetarea bazată pe trackere de fitness este în linii mari în conformitate cu ghidurile OMS din 2020, care recomandă 150-300 de minute de intensitate moderată sau 75-150 de minute de activitate fizică de intensitate viguroasă în fiecare săptămână pentru a contracara comportamentul sedentar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel