Data actualizării:
Data publicării:

Cât valorează o viață în România? Totul despre acordarea despăgubirilor în instanțele judecătorești

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Avocatul Matei Stoenescu a subliniat, în cadrul emisiunii "Culisele Justiției", modalitatea în care se acordă daunele în procesul penal în actuala configurație a sistemului de drept din România. "Cât costă un picior, cât costă o mână, cât costă o viață?", întreabă, retoric, avocatul Stoenescu.

Alegeri prezidentiale 2024

Cât valorează o viață?

"Daunele se acordă în cadrul unui proces penal, în cazul în care el este producător de prejudicii [iar în cazul acesta (n.r., despre care vorbeam anterior), nu cred că mai are rost să mai comentăm].

Cel puțin ca încadrare juridică, câtă vreme vorbim de un omor calificat, automat persoanele care se consideră cel puțin prejudiciate (n.r., de exemplu, familia, pot solicita instanței daune) (...). Dumnezeu să mă ierte, că nici nu știu cum putem să facem această încadrare pentru pierderea unei vieți sau cât valorează o viață...", spune avocatul Matei Stoenescu.

3. Sursa: Pex... (om_09228200.jpg)

Sursa: Pexels

Cât "costă" un picior, cât "costă" o mână?

"Dar în România s-a întâmplat așa ceva?", întreabă Laura Duță.

"Sincer, eu am avut câteva cazuri, n-aș vrea să dau nume, dar în care evident că s-au făcut oferte de niște zeci de mii de euro - ar trebui, sigur, poate și într-un mod umoristic, dar destul de serios, să amintim cazul Ciomu. Dacă o parte a corpului a valorat 500 de mii de euro, oare o viață cât valorează?

(...) Nu se poate pune o etichetă pe valoarea vieții. Până una-alta, acoperirea prejudiciilor cauzate printr-o faptă penală (pe latura civilă a procesului penal) poate fi văzută și ca o sancțiune a celui care a săvârșit fapta sau a celui care este ținut răspunzător pentru cel care a săvârșit fapta - în cazul nostru, fie spitalul, fie asigurătorul etc.

Pentru că, repet, sunt aspecte care nu sunt comensurabile, nu pot fi stabilite în bani: cât costă un picior, cât costă o mână, cât costă o viață.

Există mai multe criterii de stabilire a acestor praguri de despăgubiri - fie în funcție de nevoile propriu-zise ale familiei respective, care, prin fapta săvârșită, nu mai pot fi duse la îndeplinire de către defunct, fie, în cel mai rău caz, în cazul în care nu există neapărat o posibilitate de cuantificare exactă a prejudiciului.

Până una-alta, nu trebuie să uităm că este vorba de o sancționare a unei conduite reprobabile a celor care au săvârșit fapta și pentru care poate fi ținut să răspundă el sau cel care este ținut răspunzător pentru el, respectiv angajatorul etc.

(...) Sigur că, de cele mai multe ori în dosarele de malpraxis, [că până una-alta, aici (n.r., în cazul despre care aminteam) vorbim de un dosar de malpraxis], care, din păcate, în România are o exprimare destul de generalistă și lasă locul multor interpretări, chestiune care, zic eu, este mai mult împotriva doctorilor decât în favoarea lor (...)", subliniază avocatul Matei Stoenescu.

Află mai multe despre un presupus "pistol" ("reducerea unei substanțe care ține în viață o persoană", potrivit avocatului Stoenescu) în cazul Spitalului Sfântul Pantelimon de la minutul 14:40:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel