Cât va fi salariul minim în România de la 1 ianuarie 2025
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
arhivă
arhivă
PSD a finalizat formula de calcul pentru introducerea salariului minim european în România.

Introducerea salariului minim european în România, așa cum susține PSD, ar însemna o schimbare totală în privința majorării acestuia. Acesta va fi calculat în funcție de mai mulți indicatori prognozați, iar la nivel orientativ va fi 50% din câștigul mediu. Guvernul Ciolacu a propus deja partenerilor sociali o formulă de calcul a salariului de bază minim brut pe țară, iar, potrivit primelor calcule, salariul minim ar putea ajunge, de la 1 ianuarie, la aproximativ 4.200 de lei brut, față de 3.300 de lei cât este în prezent. 

Potrivit unei Hotărâri de Guvern, salariul de bază minim brut pe țară va fi stabilit în funcție de mai mulți indicatori economici esențiali cum ar fi rata inflației, PIB sau salariul mediu brut lunar prognozat. Totodată, același document arată că salariul minim va putea fi actualizat în funcție de evoluția ratei inflației și a productivității muncii.

Un prim pas ar fi majorarea salariului minim de la 1 iulie, cu încă 400 de lei, așa cum ar vrea PSD, în frunte cu premierul Marcel Ciolacu. Asta ar însemna ca de la 1 iulie salariul minim să ajungă la 3.700 de lei, iar următoarea creștere ar trebui să aibă loc la 1 ianuarie, pe noua formulă de calcul. Din primele calcule, pe baza cifrelor din acest moment, salariul minim ar urma să ajungă, de la 1 ianuarie 2025, la aproximativ 4.200 de lei.

Introducerea unui salariu minim european ar putea avea multiple beneficii pentru economia României. În primul rând reducerea inegalității salariale. În acest moment, chiar dacă românii câștigă în medie peste 1.000 de euro pe lună, salariul minim este doar aproximativ 45% din venitul mediu. Cu introducerea salariului minim european, nu va mai exista această discrepanță între salariul mediu și cel minim. În plus, creșterea veniturilor românilor, mai ales a celor care sunt plătiți cu salariul minim, ar putea stimula consumul intern și creșterea puterii de cumpărare. Avantaje ar fi și pentru antreprenori care ar avea parte de predictibilitate atunci când vine vorba de majorarea salariilor în companii care, de cele mai multe ori, sunt strâns legate de salariul minim. 

Una dintre cele mai importante inițiative ale PSD a fost creșterea salariului minim pe economie. Doar în 2023, salariul minim a crescut cu 750 de lei, urmând ca de la 1 iulie acesta să crească din nou cu alți 400 de lei, ajungând la 3.700 de lei. Astfel, prin adoptarea unor politici care să stimuleze angajatorii să ofere salarii mai mari, PSD a contribuit la o creștere semnificativă a salariului minim în România. Această măsură a avut un impact pozitiv asupra milioanelor de lucrători români cu venituri mici, îmbunătățindu-le nivelul de trai și reducând riscul de sărăcie.

De asemenea, PSD a promovat creșterea salariilor în sectorul public, în special în domeniile educației și sănătății. Prin creșterea salariilor pentru profesori, medici și personalul medical, PSD a încercat să atragă și să mențină în sistemul public de sănătate și educație profesioniști calificați, îmbunătățind în același timp calitatea serviciilor oferite populației.

În ciuda crizelor suprapuse din ultimii ani - Covid19, criza din energie și războiul din Ucraina - România a reușit să crească considerabil salariul mediu. Dacă în 2021 venitul mediu pe ora din România era de 8 euro/oră, în 2022 a ajuns la 9 euro/oră, iar 2023 s-a încheiat cu un venit mediu pe oră de 10,4 euro. 

Aceste creșteri sunt strâns legate și de creșterea semnificativă a salariului minim care a avut parte de majorări considerabile și care a dus la o creștere în lanț a tuturor salariilor. 

Partidul Social Democrat - Alianța PSD-PNL CMF 41240002

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel