Cât plătește lunar factura la curent ministrul Sebastian Burduja? Dar părinții săi? Ministrul scoate calculele după ce Elena Cristian i-a spus că ia măsuri pe case goale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Ministrul Sebastian Burduja vine cu argumentația privind facturile la energie de doar 35 de lei - 40 de lei pe lună. 

Plătesc 5 milioane de gospodării facturi de 35 de lei/lună? 

”În datele ANRE, cele pe care le-am invocat astăzi, ANRE-ul colectează aceste date pe tranșe de consum. Prima tranșă se referă la un consum anual de până la 1000 de kilowați-oră pe an. Ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 83 de kilowați-oră pe lună. În această tranșă se regăsesc 4,1 milioane de gospodării /de puncte de consum. Apoi, în următoarea tranșă, de la 1000 la 2500 de kilowați-oră pe an se mai regăsesc încă 3,1 milioane de gospodării. ANRE-ul nu diferențiază în interiorul unei tranșe. Dar, cel mai probabil între 83 de kilowați-oră pe lună și 100 de kilowați-oră pe lună, care este primul prag, se mai regăsesc încă 1.000.000 de gospodării. Deci, în total, 5 milioane de gospodării plătesc la curent undeva 35-40 lei pe lună. Deci un cost rezonabil” este declarația ministrului Energiei, Sebastian Burduja, de necrezut pentru Elena Cristian, analist DC Business. 

”Probabil unde sunt case goale!” a reacționat Elena Cristian

”35 de lei este o sumă care se plătește, probabil, acolo unde nu locuiește nimeni, unde casele sunt închise, unde nu există niciun consumator. Prin urmare, nu poți să faci o analiză pe baza unor puncte de consum goale. Acolo unde există cineva care consumă, care trăiește, care deține măcar un televizor, o mașină de spălat, un bec, un frigider nu are cum să plătească doar 35 de lei. Să vă dau un exemplu: Mama locuiește singură, are strictul necesar și plătește între 85 și 100 de lei. Nu poți să faci analiza pentru viitoare schemă de compensare-plafonare pe baza unor case goale, unor case fără consumatori. Este ca și cum te-ai raporta la ceva ce nu există. Este ca și când faci analiza de inflație pe un produs care nu există în magazine și nu s-a scumpit pentru că nu există”, a reacționat Elena Cristian pentru DC News. Vezi mai mult aici

Dar ministrul Burduja scoate calculele

În replică, ministrul Energiei a făcut calculele. A calculat consumul lunar pentru casa părinților săi, dar și consumul său lunar, ce are panouri solare, oferindu-ne datele. 

”Am făcut în dimineata asta o analiză pe consumul de anul trecut al părinților mei (un apartament cu doi pensionari normali) și al casei mele (doi “tineri corporatiști” care au casă cu panouri)” a spus ministrul. 

Iată ce arată calculele: 

Consumul lui Sebastian Burduja

Consumul părinților lui Sebastian Burduja

De altfel, datele ANRE pe anul 2022 vin să confirme cifrele inițiale. Se pare că avem, în România, nu mai puțin de 4.079.372 de clienți casnici cu un consum sub 83 de kilowați-oră. Următoarea tranșă este între 83 și 208 kilowați-oră, unde se încadrează 3.162.653. Cu privire la această a doua categorie spune ministrul că nu se diferențiază în interiorul unei categorii, dar probabil că sunt aprox. 1 milion care nu sar pragul de 100 kWh. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel