Data publicării:

Cât plătesc românii pentru ca instituțiile financiare să-l laude pe Boc

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
banca nationala banci bancheri bani
banca nationala banci bancheri bani

Un rating mai bun costă bani grei. România a devansat Ungaria în unele rapoarte ale instituțiilor de audit financiar, dar acest lucru este plătit de fiecare român, la propriu. Potrivit unui astfel de raport, economia României are cele mai bune perspective de creștere din Europa Centrala și de Est.

banca nationala banci bancheri baniDatele sunt furnizate de institutul ZEW si grupul Erste, având la bază un sondaj efectuat în randul experților financiari. În sine, acest sondaj nu înseamnă mare lucru: dacă pornești de jos, ai perspective de creștere mai bune decât ale celor care au avansat și în 2010. Indicele ZEW privind așteptările analiștilor pentru economia României a crescut la 40,4 puncte, cu 8,8 puncte mai mult decât în luna noiembrie, se arată în sondajul publicat pe site-ul ZEW.  Chiar și analiștii care ne laudă recunosc că situația este rea, în prezent, iar Bursa din România are cele mai slabe rezultate din regiune.  Totuși, raportul ZWE permite guvernului să se laude cu prognozele optimiste, la fel cum făcea Ceaușescu, pe vremuri, cu articolele omagiale plătite în ziare străine. De ce a devenit, dintr-o dată, țara noastră elevul silitor, iar Ungaria codașul clasei? O ipoteză ar fi legată de grupul financiar bancar din spatele institutului de  audit. Erste deține cea mai mare bancă din România, BCR, iar de situația de la București depind rezultatele financiare la bursa din Viena.

De altfel, la conferința de presă prilejuită de  aniversarea BCR, austriecii au avertizat că politica de creștere a taxelor din Ungaria va înrăutăți relația cu sistemul bancar. Guvernul ungar a decis, în iulie, introducerea unei taxe asupra băncilor, asiguratorilor și companiilor de leasing pentru a-și indeplini obiectivul de reducere a deficitului bugetar, convenit cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeană și Banca Mondială. Până acum, guvernul FIDESZ a atras deja 655 milioane de euro din taxarea băncilor, evitând taxarea suplimentară a populației și alte curbe de sacrificiu. În total, se vor încasa 1 miliard de euro de la bănci, pe an, într-un stat cu o populație pe jumătate ca a României. Pentru circa 500 milioane de euro, guvernul Boc a crescut TVA și pentru alte 500 de milioane a redus salariile bugetarilor. E drept, i-a mulțumit pe bancherii străini care dețin băncile așa zis românești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel