Cât pește ar trebui să mănânci pe săptămână. La ce trebuie să fii atent
Excesele nu sunt bune, dar în cazul peștelui, de obicei, consumăm o cantitate mai mică decât cea recomandată. Orice dietă echilibrată și variată ar trebui să includă cel puțin o cantitate minimă din acest aliment nutritiv și sănătos.
Peștele este un aliment delicios, dar uneori uităm că este și sănătos și aduce numeroase beneficii corpului și minții noastre. Peștele ar trebui să fie prezent în dieta noastră, cu toate că, în general, tendința este să consumăm mai puțin decât este recomandat.
Cât pește ar trebui să mănânci pe săptămână
Nu întotdeauna știm exact ce înseamnă o dietă echilibrată. De fapt, ea nu trebuie să fie aceeași pentru toată lumea, deoarece fiecare persoană este diferită și are nevoi diferite. Cu toate acestea, există câteva reguli care se pot aplica majorității, cum ar fi cantitatea de pește pe care ar trebui să o consumăm pe săptămână dacă vrem să ne bucurăm de beneficiile acestui aliment, fără să ne preocupăm de eventuale contraindicații, cum ar fi mercurul pe care îl poate aduce un consum excesiv.
Conform Aesan (Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție), persoanele sănătoase ar trebui să consume până la 3 sau 4 porții de pește pe săptămână (pești albi și pești albaștri). Pentru cei mai vulnerabili, cum ar fi femeile însărcinate și copiii, atât cei mai mici, cât și cei care se apropie de adolescență, sunt necesare recomandări mai specifice, cum ar fi reducerea consumului de pește cu conținut ridicat de mercur, cum ar fi tonul roșu sau peștele sabie.
Deși nu întotdeauna luăm în considerare beneficiile sale, peștele conține proteine cu valoare biologică ridicată, adică conține toți aminoacizii esențiali, vitaminele A și D, și minerale precum iodul, zincul, seleniul sau fosforul. De asemenea, conține acizi grași precum omega-3, iar varietățile consumate cu oasele, cum ar fi sardinele, sunt o sursă excelentă de calciu.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov
Greșeli pe care le facem de obicei cu peștele
Pe lângă o dietă variată, nu strică să fie și delicioasă, așa că nu este o idee rea să cunoaștem care sunt greșelile cele mai frecvente pe care le facem cu peștele și care pot face să își piardă gustul și textura. Să le cunoaștem ne poate ajuta să le evităm, astfel încât rețetele noastre să iasă întotdeauna perfect și să nu ne fie lene să includem acest aliment în dieta noastră.
Este important ca peștele să fie de calitate, dar și să-l conservăm în mod corespunzător. Dacă peștele pe care l-am cumpărat este proaspăt, cel mai bine este să-l consumăm în aceeași zi, dar dacă trebuie să-l păstrăm pentru alt moment, îl putem păstra la frigider, în cea mai rece parte, sau în congelator. Dacă l-am congelat, este crucial să-l dezghețăm bine. Cel mai bine este să-l lăsăm în frigider câteva ore.
Dacă păstrăm pielea atunci când îl gătim, vom obține un pește mai suculent, deoarece ajută la reținerea sucurilor în interiorul acestuia. Nu este neobișnuit să exagerăm cu timpul de gătire, făcându-l să devină uscat. De asemenea, adesea greșim prin lipsă de răbdare, întorcându-l prea devreme sau condimentându-l prea curând, ceea ce face să se piardă umiditatea naturală a peștelui. Este mai bine să-l condimentăm chiar înainte de gătire și în cantități mici, deoarece dorim să îi punem în valoare gustul, nu să-l mascăm. În plus, fiecare tip de pește are un mod de gătire care îi favorizează textura și gustul, iar cunoașterea acestuia este esențială, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News