Cât de tare s-a ars BOR cu incinerarea
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu, val.vilcu
WhatsApp

Un fel de Danileț ortodox a scris pe blog că incinerarea lui Nicolaescu e ”tangențială cu sinuciderea”, ca urmare nu se poate face suljbă de înmormântare. Interdicția BOR, în cazul Nicolaescu, a generat un val de proteste. Pe internet, partea adversă aduce ca argument suprem întrebarea ”de ce nu interzic popii ăștia crematoriile, dacă incinerarea e un păcat?”. Zi, Doamne ferește să înceapă preoții să interzică una și alta! În scurt timp am ajunge ca în Afganistan, unde studenții la teologie au impus regimul cu același nume (taliban). Situația, așa cum se prezintă acum, mi se pare simplă și corectă.

Biserica Ortodoxă are un set de legi/norme/reglementări. Nici pe departe la fel de complicate ca legile omenești, alea cu chichițe avocățești, cu capcane pentru fraieri sau cu  portițe pentru șmecheri. Dacă nu-ți convin legile bisericești, n-ai decât să nu le respecți. Îți poți alege alt cult, că ai de unde, sunt cu sutele, sau poți trăi ca liber cugetător. Nu riști nimic: nici nu-ți cresc taxele, nici nu faci pârnaie, dacă pleci din turma păstorită de Prea Fericitul Daniel.

Dacă ne gândim, însă, la viața viitoare, pedeapsa e o condamnare mult mai severă: nu de 10-20 de ani, ci pentru eternitate, fără eliberări condiționate sau pe caz de boală.

De fapt, cei care protestează la deciziile BOR sunt niște lași, care nu își asumă riscurile, dar vor să încaseze beneficiile. Vor să o ducă bine pe lumea celalaltă, așa că dau acatiste, țin post cu chifteluțe de soia și păstrăvior, când e dezlegare la pește, își fac trei cruci mari când trec cu mașina pe lângă biserici și, de Paște, se delectează cu drob, din miel adevărat, nu din pate de ficat. Aceeași oameni, ar vrea ca Biserica să fie mai relaxată, să nu mai insiste atâta pe reguli vechi, să se modernizeze. Să accepte că omul mai și minte, mai și fură, mai face câte un avort, se mai duce la curve, sau chiar se sinucide, dacă are chef, ce mare lucru, doar nu mai suntem în Evul Mediu.

Dacă nu ești ortodox, ce-ți pasă de interdicția de incinerare? Care-i treaba ta? Dacă ești, respectă regula sau pleacă, nu te certa cu BOR. Efortul de a face  lucrurile pe jumătate, conform regulei las’ că merge și așa, mi se pare inutil. Dacă au dreptate contestatarii BOR, te-ai obosit degeaba, dacă are dreptate Biserica, ai sfeclit-o. Judecătorul îți cunoaște și gândurile, nu doar faptele, iar avocați, în acest caz, nu prea există.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel