Cât de repede este eliminat alcoolul din organism: Diferența femei - bărbați. În păr poate fi depistat până la 90 de zile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Life Of Pix)
Sursă foto: Pexels (Life Of Pix)
Eliminarea alcoolului din sânge diferă în funcție de mai mulți factori cum ar fi: sexul, vârsta, greutatea consumatorului, cantitatea de alcool și timpul în care respectiva cantitate a fost consumată.

Corpul are nevoie de o anumită perioadă de timp pentru metabolizarea alcoolului și eliminarea lui din organism. Astfel, ritmul de metabolizare al acestuia nu poate fi accelerat semnificativ prin nicio metodă. Alcoolul poate rămâne în sânge chiar și 24 de ore, timpul fiind influențat de tipul de bătutură alcoolică, cantitatea consumată și timpul în care a fost consumată.

O cantitate de 500 de ml de alcool de 5% (echivalentul unei beri) este eliminată mult mai repede dacă este băută mai lent decât dacă este băută rapid. Mai exact, o bere băută într-o oră este eliminată în aproximativ 2 ore. Aceeași bere băută în jumătate de oră va fi eliminată în 6 ore, scrie niaaa.nih.gov.

În cât timp poate fi detectat alcoolul în organism?

Alcool în sânge – poate fi depistat timp de 6-12 ore

Alcoolul în respirație – poate fi depistat până la 24 de ore

Alcoolul în urină – poate fi depistat între 12 și 48 de ore

Alcoolul în salivă – poate fi depistat timp de 48 de ore

Alcoolul în păr – poate fi depistat până la 90 de zile

Principalii factori care influențează eliminarea alcoolului din sânge

Vârsta: alcoolul este mai greu de eliminat din sânge pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Greutatea: cantitatea de alcool se împarte în funcție de numărul de kilograme, astfel cei care au mai puține kilograme vor fi afectați mai puternic de consumul de alcool.

Sexulfemeile au mai puține enzime care metabolizează alcoolul față de bărbați, astfel că, atunci când beau, își vor reveni mai greu. Alcoolul din sânge, în cazul lor, este mai greu de eliminat.

Stomacul gol: Valoarea maximă a alcoolemiei este atinsă în aproximativ o jumătate de oră în cazul persoanelor care au consumat alcool pe stomacul gol având un metabolism mai rapid. În schimb, dacă mănânci înainte să bei, alcoolemia maximă va fi atinsă la aproximativ 2 ore de la consumul de alcool, scrie bgsu.edu.

Rușii beau din ce în ce mai mult. Cu cât au crescut vânzările de alcool în ultimele 9 luni

Rușii au început să bea mai mult alcool în acest an. Vânzările cu amănuntul de băuturi alcoolice (excluzând berea, cidrul și hidromel) în Rusia în ianuarie-septembrie 2022 au crescut cu 3,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 157,28 milioane decalitri, potrivit datelor de la Rosalkogolregulirovanie, scrie Interfax.

În special, vânzările de băuturi alcoolice cu o tărie de peste 9 grade au crescut cu 7,8%, la 81,765 milioane de decalitri, inclusiv vodca - cu 6,5%, la 55,79 milioane de decalitri, băuturi alcoolice cu o tărie de peste 25% - cu 27 , 4%, până la 7,95 milioane decalitri, coniac - cu 3,7%, până la 8,82 milioane decalitri. Totodată, vânzările de băuturi alcoolice cu o tărie de până la 25 de grade au scăzut cu 31%, la 1,49 milioane decalitri.

Vânzările de produse cu conținut scăzut de alcool timp de nouă luni au crescut cu 61,3%, la 10,93 milioane decalitri. Vânzările de produse vinicole au scăzut cu 6,4%, până la 64,58 milioane decalitri. Reducerea vânzărilor s-a produs pe segmentul băuturilor de vin și vinurilor din fructe (fructe). Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel