Cât de "rău" o duc, de fapt, militarii francezi de la baza Cincu. "E mult mai bine decât ne așteptăm"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cât de "rău" o duc, de fapt, militarii francezi de la baza Cincu. "E mult mai bine decât ne așteptăm" / Foto: Captură video Pro Tv
Cât de "rău" o duc, de fapt, militarii francezi de la baza Cincu. "E mult mai bine decât ne așteptăm" / Foto: Captură video Pro Tv
Află în articol ce se întâmplă, de fapt, cu militarii francezi de la baza Cincu.

După ce presa din Franța a scris că soldații francezi dislocați în România suferă de frig și foame, jurnaliștii Pro Tv au mers la  baza militară din Cincu pentru e vedea cum trăiesc, de fapt, aceștia.

Militarii francezi s-au lăsat filmați în timp ce luau un prânz cu mai multe feluri de mâncare și desert. În bucătăria de campanie mănâncă zilnic 800 de oameni, iar joi, 10 noiembrie, soldații au avut în meniu cordon bleu, paste cu jambon, piure și piept de pui, mai multe feluri de prăjituri și mere.

"Condițiile de trai și cantitatea și calitatea mâncării sunt foarte bune și s-au îmbunătățit mult", le-a spus un militar jurnaliștilor.

”Bucătăria principală este pentru cinci sute de oameni și pentru a putea completa dispozitivul de 1000 de oameni am mai adăugat bucătarii mici", a explicat un locotenentul-colonel Aymeric.

VEZI ȘI: Ciucă: Condiţiile de la baza din Cincu, finalizate până la sfârşitul anului

Locotenent: E mult mai bine decât ne așteptăm

Militarii francezi sunt cazați în containere și au mărturisit că au avut, într-adevăr, probleme cu rețeaua de apă, dar că le-au rezolvat.

"Am avut câteva scurgeri în rețeaua de apa. Cu ajutorul camarazilor români am reușit să reparam scurgerile, așa că astăzi nu mai avem întreruperi", a spus căpitanul Charles.

"Ni s-a spus în Franța că vor fi destul de dure condițiile, că iarna va fi una rece. E mult mai bine decât ne așteptăm", a declarat locotenentul Hugues.

Condițiile de viață de la Cincu sunt în responsabilitatea aliaților francezi, a precizat Ministerul român al Apărării. 

"Am cheltuit aproximativ cinci milioane de euro pentru a construi fiecare parte din această bază. Multe materiale sunt de la companii locale. Am început munca cu francezi, belgieni, olandezi și români și avem o cooperare strânsă", a explicat locotenent Virgile.

Ce a scris presa din Franța

Ministrul Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, a vizitat pe 3 noiembrie, trupele franceze dislocate în România în cadrul Operațiunii Eagle. Presa franceză scrie că în spatele imaginilor frumoase, soldații deplâng logistica defectuoasă și condițiile de viață nedemne.

"O vizită rapidă și precisă. Ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, s-a deplasat joi dimineață, 3 noiembrie, în tabăra militară de la Cincu, în România, unde militari francezi sunt dislocați din februarie în cadrul NATO. Sosirea acestuia a fost întâmpinată cu onoruri militare, iar vizita a fost punctată de inaugurarea unor infrastructuri, dar și soldați rugați să nu se arate, cu excepția unui pumn ales: nimic nu a venit să păteze frumoasa imagine a ministrului aflat în teren", a scris mediapart.fr.

Totuși, viața de zi cu zi a celor peste 700 de soldați francezi care locuiesc în unitatea militară de la Cincu este, în realitate, mai puțin glorioasă. Hrana este insuficientă, spațiile unde locuiesc soldații sunt parțial insalubre, iar încăperile sunt "reci", mai relatează sursa citată, afirmând că mulți militari consideră condițiile de viață de acolo drept nedemne. În plus, jurnaliștii au relatat că mesele soldaților sunt atât de sărace încât familiile sunt nevoite să suplimenteze cu colete trimise pe cheltuiala lor. vezi continuarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel