Data publicării:

Cât de periculoasă e depresia. Cum se manifestă și ce putem face să nu cădem în plasa ei

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
 Pexels
Pexels

Depresia, ”o sensibilitate sau o neputință / nemulțumire care sapă adânc”, potrivit psihologului Radu Leca.  

ristețea face parte din noi, din felul nostru de a fi, din gândurile noastre, indiferent de vârstă. Iar studenții, ”boboci”, în ani mai mari, masteranzi sau chiar doctoranzi pot să cadă în ghearele depresiei, una dintre afecțiunile ce în ultima vreme a ”prins” teren în acceptarea, măcar parțială a unei condiții psiho-emoționale.

Cum se manifestă și ce putem face să nu cădem în plasa depresiei 

”Atunci când se acutizează și noi vedem doar tristețe în jurul nostru, avem nevoie să vorbim cu un om care să ne ajute să ieșim din această seductivă tristețe.

Partea cea mai importantă la ieșitul din depresie este caracterizat prin trei direcții:

- să știi de ce îți dorești să ieși;

- să îți dorești să ieși pentru tine;

- să îți dorești să nu te mai întorci niciodată în depresie”, a explicat psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru DC Medical.

Mai mult, psihologul susține că există foarte mulți pacienți care, ”odată ce au intrat în depresie, datorită faptului că tristețea este seductivă, înlocuiesc fericirea cu tristețea și se simt fericiți doar când sunt triști și atunci le este foarte greu, dacă nu imposibil, să iasă din depresie”, dar mai ales că aceștia se află la numai câțiva pași de o depresie majoră.

”Din clipa în care subiectul, respectiv persoana care este diagnosticată cu depresie, primește satisfacție din tristețe ne aflăm într-o zonă extrem de periculoasă, fiindcă de aici până a intra într-o depresie majoră nu mai sunt decât câțiva pași și, evident, avem o structură hormonală care se activează sau/și mai multe elemente ce vin drept sursă a depresiei – un divorț, un eveniment de tipul unui accident auto, o datorie din punct de vedere pecuniar pe care nu o poți acoperi, un consum de stupefiante de mare risc sau un consum ciclic de alcool.

Dacă noi vrem să prevenim depresia și să nu avem nicio legătură cu boala în sine, cu tulburarea afectivă, pe care oamenii o numesc popular boală, noi trebuie să gândim o structură 100% corectă care nouă ne oferă posibilitatea nu doar de prevenție, ci și de evoluție psiho-emoțională”, a mai spus Leca.

VEZI CONTINUAREA PE DCMEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel