În comerț se găsesc adesea roșii crescute artificial, cărora le lipsește gustul, dar și nutrienții găsiți în mod normal într-o astfel de legumă. Roșiile au ca semn distinctiv un moț, iar la interior, atunci când sunt tăiate, sunt rigide și au un aspect anormal.
„Sunt foarte puține soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic este un caracter de soi, așa cum este la Prekos. Dar trebuie știut că cele care au un țugui foarte pronunțat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forțată a fructelor”, a declarat Costel Vânătoru, de la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură pentru Știri de Buzău.
Mai mulți producători susțin că moțul este un semn al unui soi bulgăresc de roșii, dar specialiștii Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău atrag atenția că ar putea fi un semn al creșterii forțate. De asemenea, roșiile românești se coc în luna iunie.
Semn distinctiv sau efect advers al substanțelor?
„La o primă vedere, într-o roșie maturată forțat se observă un cep de lemn foarte pronunțat, nematurat. La consum, trebuie eliminat acest țesut, pentru că nu e comestibil. De asemenea, în roșia secționată se vede un țesut diferit, verzui, în care nu prea găsești semințe, pentru că nu au timp să se dezvolte. Mai apar mici firișoare verzui, semn că s-au folosit diverse soluții de forțare”, spunea expertul.
Cei care sunt specializați în legumicultură consideră că mica denivelare de pe suprafața roșiilor face trimitere la solariile legumicultorilor ce se ocupă cu creșterea intensivă a acestora și care ar putea folosi pentru grăbirea coacerii cu substanţe controversate, precum Ethrel sau 2,4D, interzise cândva tocmai pentru că erau utilizate peste măsură.
„Putem vorbi de stimulatori aprobați, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar și interziși, care sunt mult mai concentrați. Aceștia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut și încă se mai folosește, din păcate, 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forțată a fructelor”, spune Vânătoru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- De ce scăpăm greu de burtă. Carmen Brumă: Poți să faci un milion de abdomene, nu se va vedea
- Horoscop 7 mai: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care are probleme cu banii. Ai mare grijă, zilele acestea!
- Horoscop 6 mai: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Discuții aprinse, în a doua zi de Paști, pentru o zodie. Îți fac rău!
- Gestul făcut de Regele Charles al III-lea față de România, chiar înainte de încoronare. Camelia Csiki: Asta mi s-a părut senzațional
- Alertă meteo de grindină, vijelii și averse torențiale. Zonele vizate
- BANCUL ZILEI: Femeia cu inițiativă
- A doua zi de Paști. Ce trebuie să facă toți credincioșii în Lunea Albă din Săptămâna Luminată
- Horoscop 4-16 mai. Zodia care trebuie să vadă jumătatea plină a paharului. Daniela Simulescu: Evitați aceste discuții la locul de muncă - Video
- BANCUL ZILEI: Secretul unei căsnicii lungi
- Horoscop 6-14 mai. Daniela Simulescu evidențiază o zodie care are nevoie de smerenie: Ce vă trebuie mai mult? - Video