Data publicării:

Cât de multă cafeină conține o Coca‑Cola comparativ cu o cafea

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie creată de Karolina Grabowska, de la Pexels
Fotografie creată de Karolina Grabowska, de la Pexels

Cât de multă cafeină conține o Coca‑Cola comparativ cu o cafea?

Alegeri prezidentiale 2024

100 ml de Coca‑Cola conțin 9,7 mg de cafeină. Adică aproximativ 32 mg de cafeină sunt într-o doză de 330 ml de Coca‑Cola Original. În schimb, o cană de ceai conține aproximativ 75 mg de cafeină, iar o cană de cafea are aproximativ 100 mg de cafeină.

Cafeina sau cofeina este un alcaloid din grupa purinelor, care se găsește în cafea, ceai, mate, guarana și cacao. Este unul dintre cei mai vechi stimulanți naturali folosiți de om.

În 1820, la solicitarea lui Goethe, farmacistul german Friedlieb Ferdinand Rungef izolează cofeină pură din boabele de cafea. În 1821, independent de Runge, farmaciștii francezi Pierre Joseph Pelletier, Joseph Bienaimé Caventou și Pierre Robiquet reușesc de asemenea să izoleze cafeina.


În anul 1832, Pfaff și Justus von Liebig descoperă formula chimică a cofeinei. Formula structurală va fi descoperită în 1895 de Hermann Emil Fischer. Mecanismul de acțiune al cafeinei a fost studiat în secolul XX.

Cafeina este larg utilizată în alimentație, prin consumul de cafea:

O ceașcă de cafea (150 ml) conține între 30 – 100 mg de cafeină

O ceașcă de cafea espresso (30 ml) conține cca. 40 mg de cafeină

O ceașcă de cacao conține 6 mg de cofeină

Ciocolata conține cofeină între 15 – 90 mg/100 g

O doză de energizant(250 ml) conține între 75 si 80 mg de cafeină

O doză de Cola (330 ml)conține între 30 și 40 mg de cafeină.

Efectul cafeinei depinde de o serie de factori cum ar fi: vârsta, obiceiul de a consuma, tutunul, viteza de eliminare a organismului etc. Procesul de eliminare a cafeinei poate fi mai rapid la unele persoane care beau mai multă cafea față de cele care consumă ocazional.

Sensibilitatea individuală la cafeină are un rol important. Unele persoane excesiv consumatoare, care se opresc brusc din consumul cafelei, pot prezenta manifestări de dezintoxicare sub forma unor ușoare dureri de cap. Aceste simptome sunt limitate în timp și pot fi prevenite prin consumarea de cafea decofeinizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel