Data publicării:

Cât de mult bine face Greta Thunberg mișcării verzi. Europarlamentarul Ștefănuță: E o problemă de dialog, asta mă supără

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță a vorbit despre efectele pe care le generează tinerii activiști verzi.

Întrebat ce părere are despre mișcarea socială promovată de activiști sau organizații precum Greta Thunberg sau Just Stop Oil, care deși prind la tineri, se pare că sperie celelalte generații, europarlamentarul a declarat:

„E lupta asta dintre generații, dar fiți atenți - mie nu mi se pare radical. Mi se pare că, dimpotrivă, politica e prea înceată în a răspunde, pe bune, (cerințelor) tinerilor. În condițiile în care tinerii simt anxietate în privința locuințelor, criminalității, iar pandemia i-a rupt pe sănătatea mintală, bineînțeles că ei cer schimbări acum. Vor să vadă acțiuni acum. Eu nu o văd pe Greta ca o radicală. Mi se pare chiar un model foarte interesant pentru vremurile noastre - o fată tânără care a pornit de niciunde și a ajuns un model pentru milioane de oameni. În plus, legat de Just Stop Oil și așa mai departe - trebuie să trecem o dată la energiile regenerabile, despre asta este vorba.

Acum, dacă asta îi sperie pe cei mai în vârstă, ideea este că noi trebuie să dialogăm între generații. Trebuie dialogat între generații și găsite punți. Și pe cei între 35 și 50 de ani îi interesează o viață bună pentru copiii lor. Au copii, nu? Se gândesc ce orașe le lasă mai departe, se gândesc ce mâncare bagă în ei copiii ăia, se gândesc că nu vor mai putea să se bucure de natură. Deci și pentru ei este important, doar că trebuie să înțeleagă că Generația Z (cei născuți între 1996 și 2010) este foarte presată, foarte anxioasă, pentru că sunt multe urgențe. Când ai multe urgențe simți că nu mai faci față. E o problemă de dialog. Asta mă supără, parcă suntem mai multe bule diferite, în loc să vorbim cât mai onest unii cu alții, respectându-ne. Nu trebuie să vorbim de parcă noi suntem părinții, deci copiii sunt niște fraieri, ci de la egal la egal”.

2. Foto: Ager... (greta-thunberg_68290100.jpg)

Întrebat apoi cum plănuiește să creeze acest dialog, Nicu Ștefănuță a declarat:

„Eu cred că mișcarea verde din România are nevoie de un succes și de aceea m-am lansat și am spus foarte clar că voi candida independent, la anul. Independent, dar nu singur. Sunt alături de alți oameni, am făcut o coaliție verde progresistă cu alte trei partide mai mici. Important pentru mine este să fie reală politica verde. Adică trebuie să fie și socială, să vorbească despre drepturile omului. La noi a început să se discute dacă ar trebui femeilor să le fie permis avortul sau nu. Despre drepturile acestea ale persoanelor trebuie să vorbim foarte clar și, pe lângă asta, bineînțeles, despre mediu, ecologie și oportunități economice”.

3. Nicu Ștefă... (nicu-stefanuta-demisie-usr_38599800.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel