Odată la câteva luni, aceeași știre devine "breaking news" pe micile ecrane și pe primele pagini ale publicațiilor online - care transmit informațiile în timp real. În ziarele printate - care apar a doua zi, aceeași știre este aruncată la "și altele", în colțul vreunei pagini oarecare. "Un om s-a aruncat în fața metroului, în tentativa de a se sinucide" - despre asta vorbesc.Ultima ispravă a avut loc în această dimineață, la stația Piața Romană - în "buricul târgului" cum s-ar zice.
Încă din start, trebuie să precizez că nu este bine să-i judeci pe ceilalți pentru deciziile pe care le iau, mai ales dacă nu știi ce stă în spatele acestor fapte. De reținut acest lucru! Iar un om care ajunge să se sinucidă, cu atât mai puțin trebuie judecat, pentru că la baza acestei decizii pot sta adevărate drame, greu de înțeles și de imaginat de către cei care privesc situația din exterior.
Problema este însă următoarea: De ce să te sinucizi tocmai la metrou? Vineri dimineața, când zeci, poate chiar sute de mii de oameni folosesc acest mijloc de transport în comun pentru a ajunge la muncă, la școală, la facultate sau în orice alte locuri?
Sinuciderea e un lucru oribil, la care nu ar trebui să recurgă nimeni. Dar dacă tot o faci, de ce trebuie să aibă de suferit mii de oameni de pe urma deciziei tale?Vinerea plină de nervi... și de lumeÎn această dimineață, o femeie a vrut să-și încheie socotelile cu viața pe șinele de metrou care străbat stația de la Piața Romană. În jurul orei 8:30, un apel la 112 alerta autoritățile cu privire la tentativa de suicid. Din fericire, sinucigașa a scăpat cu viață, fiind scoasă de sub şinele trenului conştientă - fără leziuni externe vizibile - şi transportată la Spitalul Floreasca din Capitală.
Foarte bine că a scăpat cu viață. Totuși, într-un București care a trecut de mult peste "secolul vitezei" - e pe undeva pe la "secolul vitezei luminii" - în care fiecare secundă este importantă, pierderea unui metrou sau a unui tramvai poate echivala cu pierderea slujbei, cu ratarea vreunui examen, interviu, intâlnire importantă etc., de ce să te arunci în fața celui mai utilizat și mai eficient mijloc de transport în comun și să paralizezi jumătate de oraș? Magistrala 2, pe care se află stația de la Piața Romană, este extrem de populată dimineața de zecile de mii de persoane care vin din toate colțurile Capitalei și din împrejurimi, pentru a se îndrepta către locurile de muncă aflate în nordul orașului
Astăzi, cei de la metrou au anunțat în fiecare stație că, din cauza unei tentative de suicid săvârșite la Piața Romană, trenurile circulă la interval de timp mărit pe Magistrala 2. Cei care au avut de ales, au evitat ruta respectivă, ocolind pe Magistrala 1 - fie pe la Eroilor, fie pe la Dristor, ori ieșind la suprafață și preferând vehiculele RATB-ului. Ceilalți au mers pe ruta obișnuită. Indiferent de situație, toți au circulat în condiții execrabile - mai pe românește "călare unul peste celălalt" - și au ajuns cu mare întârziere la destinații. În stațiile de metrou, peroanele au fost neîncăpătoare, oamenii ajungând să aștepte trenurile pe scările care-i aduc în subteran. Vă imaginați ce a fost în metrouri.
Telefoanele au sunat într-una spre locurile de muncă... întârzieri, scuze, șefi, nervi, șefi nervoși. Toate astea pentru că cineva a ales să se sinucidă aruncându-se în fața metroului. Însă mulți dintre șefi nu țin cont de asta... Și nu este primul caz de acest fel. Se întâmplă destul de des în Capitală ca metroul să fie paralizat din acest motiv.
Cel mai bine este să nu se ajungă la astfel de cazuri, dar dacă tot vrei să-ți închei conturile cu viața, fă-o în așa fel încât să nu aibă de suferit tot universul alături de tine.
Ca să nu mai vorbim despre mecanicul de metrou căreia îi poți distruge viața dacă - involuntar - te ucide. Și despre cei pe care-i obligi să asiste - la fel de involuntar din punctul lor de vedere - la astfel de scene tragice...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News