Data publicării:
Cât de des se recomandă femeilor să-și facă mamografie. Dr. Mircea Dediu (SANADOR) atrage atenția: Pentru aceste situații screeningul se face la un interval mai scurt
Iată cât de des este recomandat femeilor să-și facă o mamografie!
Dr. Mircea Dediu, seful Secției Oncologice, a vorbit la interviurile DC Medical și DC News despre screeningul și rolul vital pe care-l are în depistarea tumorilor în stadiu incipient. Medicul a explicat la ce interval ar trebui să se facă acest screening, mai cu seamă în cazul femeilor care vor să se asigure că nu există tumori mamare.
Discuția a plecat de la o situație întâlnită de dr. Dediu în SUA.
"Am în minte o imagine. Eram în Statele Unite, unde politicile anti-tabac au fost extrem de sever implementate. Acolo, deja dacă te vede cineva cu țigară, indiferent că ești înăuntru sau în afară, ești la periferia socială - ca să fie foarte clar. Nu se mai fumează nicăieri. S-au făcut niște proiecții matematice. Acolo, incidența cancerului pulmonar este într-o scădere dramatică, datorită acestor metode. Pe acele estimări matematice s-a ajuns la concluzia că în 2040, care nu-i foarte departe, cancerul pulmonar va fi o raritate în SUA. Ori, aici, facem un program de screening care e înfiorător de scump și costisitor, pentru ca peste 15 ani să nu mai fie boala. E contraproductiv. Mă rog, astea-s niște extreme care ne pot face să înțelegem ce legătură este între prevenție și partea medicală care trebuie să fie în regulă.
De la ce vârstă ar trebui femeile să-și facă screening mamar
Pentru cancerul de sân, tradițional, se considera că după 50 de ani, la un interval de doi ani, să se facă această mamografie, dar asta pentru persoanele care nu au un risc aparte. În ultimul timp, s-au mai făcut studii care coboară vârsta de screening la 45, chiar 40 de ani. Există un risc dacă sunt cazuri în familie, dacă în acea familie s-au identificat gene transmisibile. Pentru aceste situații screeningul se face mult mai devreme și la un interval mai scurt, un an de zile... Dar după 50 de ani, la interval de doi ani" a precizat dr. Mircea Dediu.
Aduce ecografia de după mamografie ceva în plus?
"Acum, ecografia este extrem de accesibilă pentru foarte multă lume. Ea are valoarea ei care trebuie foarte clar definită. Pentru cancerul mamar și pentru partea de screening, se limitează la ceea ce se cheamă conformația sânului densă la mamografie. Mamografia e o poză care ar trebui să aibă niște contraste, ori în momentul în care structura este foarte densificată acele contraste nu se mai văd. Iar în situația asta informația nu este la calitatea mamografiei. Recomandarea este să adaugi ecografia tocmai pentru niște detalii care nu se văd mamografic" a mai explicat medicul.
Interviul complet, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News