Data publicării:

Cât de des îţi speli faţa de pernă? După doar câteva zile, se adună de 17000 mai multe bacterii decât pe capacul de WC

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Ron Lach, Pexels
Fotografie de la Ron Lach, Pexels

Dermatologii vin cu sfaturi importante legate de igiena aşternuturilor. Astfel, spun experţii, dacă foloseşti o faţă de pernă pentru mai mult de o săptămână, atunci vei dormi pe un număr uriaş de bacterii. 

Dacă nu ţi-ai mai schimbat faţa de pernă de o săptămână, atunci este foarte posibil să dormi pe de 17.000 de ori mai multe colonii de bacterii decât ai putea găsi pe un capac de wc. Un test realizat de dermatologi arată că materiale precum bumbacul şi mătasea sunt pline de ciuperci şi germeni din cauza celulelor de piele moartă, a transpiraţiei, dar şi a salivei. 

Astfel, bacteriile găsite pe feţele de perne pot cauza infecţii la nivelul pielii, dar şi inflamaţii. Studiile au arătat că o persoană foloseşte, în medie, aceeaşi faţă de pernă pentru 24 de zile, în timp ce dermatologii recomandă schimbarea lor de două ori pe săptămână. 

"Când te pui la somn, îţi contaminezi aşternuturile cu celule de piele moartă (aproximativ 50 de milioane pe zi), sudoare, machiaj, loţiuni, păr, orice ai adunat pe piele în timpul zilei, de la polen la păr de animale, la mucegai, la particule de praf, la bacterii şi particule virale. Ceulele de piele moartă şi transpiraţia sunt hrana perfectă pentru acarieni. Îi atrag în pat şi îi ajută să se înmulţească", a declarat dr. Hadley King, dermatolog şi instructor de dermatologie la Universitatea Cornell. 

Una dintre bacteriile care pot creşte pe feţele de pernă este Stafilococul auriu, care poate duce la infecţii ale pielii şi ale ţesutului moale. Conform Daily Mail, pe o faţă de pernă nespălată de o săptămână sunt până la 3 milioane de colonii de bacterii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel