Data actualizării:
Data publicării:

Cât de des ar trebui să-i faci baie câinelui

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Mulți oameni se întreabă cât de des ar trebui să spele câinele. Răspunsul poate fi complicat, deoarece depinde de câine și de alte factori. Nu există reguli stricte și rapide pentru baie, dar depinde de multe lucruri, inclusiv de rasa câinelui, tipul de blană, stilul de viață și perioada anului.

Cât de des ar trebui să speli câinele

Spălarea prea frecventă poate duce la probleme ale pielii și blănii, în timp ce spălarea insuficientă poate duce la probleme de sănătate și la un miros neplăcut. Punctul de echilibru poate varia de la spălarea câinelui o dată pe săptămână până la spălarea acestuia de câteva ori pe an.

Rasa și tipul de blană

Rasa și tipul de blană ale câinelui vor fi factori determinanți pentru cât de des să îl speli și cât de mult efort implică acest proces. În general, cu cât câinele este mai mare și cu cât are blana mai lungă, cu atât va fi nevoie de mai mult efort pentru a menține lucrurile sub control, deși acest lucru nu înseamnă neapărat spălare, ci mai degrabă îngrijire a blănii. 

Starea de sănătate

Dacă patrupedul are afecțiuni de sănătate - în special cele care afectează pielea - medicul veterinar probabil va avea ghiduri suplimentare de luat în considerare atunci când dezvoltă un program de spălare. Șampoanele medicamentoase pot fi necesare pentru tratarea unor afecțiuni ale pielii și acești câini pot avea nevoie să fie spălați mai des sau mai rar decât este recomandat pentru rasa respectivă.

2. Sursa foto... (caine-cute-baie_17020900.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @dzlab

Anotimpul

Perioada anului va afecta și ea frecvența spălării. În lunile calde și umede ale anului, mulți câini sunt predispuși să aibă blănuri grase și mirosuri neplăcute. Alergiile pielii vor fi, de asemenea, mai frecvente, cu apariția zgârieturilor și a leziunilor. Paraziți precum puricii și căpușele sunt și ei mai frecvenți, iritând și mai mult pielea. Acest lucru înseamnă că sunt necesare băi mai frecvente.

Câinii care înoată în lunile mai calde s-ar putea să nu aibă nevoie de prea multe băi, dar vor avea nevoie de clătire în apă curată după înot. În timpul iernii, câinii în general nu sunt atât de murdari, dar sunt mai predispuși la a avea o piele uscată, care poate cauza mâncărime și iritare, deci un șampon hidratant este necesar.

Vârsta și stilul de viață

Puii și adulții tineri tind să fie experți în găsirea modalităților de a se murdări. Ca rezultat, acești câini adesea au nevoie de mai multe băi.

Pe măsură ce câinii îmbătrânesc, tind să devină mai inactivi. Unii câini preferă să stea în interior în loc să se joace afară. Câinii vârstnici, de obicei, nu au nevoie de prea multe băi, suficiente pentru a ține la distanță orice miros neplăcut. De asemenea, poți investi în câteva șervețele de curățare pentru a-i menține proaspeți între băi.

Unii câini vârstnici ar putea avea probleme în a se menține curați. Aceștia ar putea avea nevoie de o îngrijire mai intensivă, deoarece s-ar putea să nu mai poată face acest lucru singuri. Unii dintre aceștia ar putea începe să prezinte probleme de sănătate, cum ar fi incontinența urinară. Incontinența urinară poate duce la murdărirea blănii, potrivit Petmd.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel