Cât curent consumă Casa Poporului şi care sunt planurile de economisire
DC BUSINESS a întrebat care este consumul lunar de energie electrică la Palatul Parlamentului, dar şi care sunt planurile de economisire.
Am întrebat Camera Deputaţilor cât vine lunar factura de energie electrică a Palatului Parlamentului şi care sunt planurile de economisire, în contextul crizei energetice.
Iată răspunsul pe care l-am primit:
"Pe baza datelor primite de la compartimentele de specialitate ale Camerei Deputatilor, vă comunicam informațiile primite de la compartimentele de specialitate ale Camerei Deputaților:
Care este suma plătită, lunar, la energie electrică, pentru Palatul Parlamentului şi cat estimati ca se va economisi din aceasta suma urmare a planului amintit?
Plățile Camerei Deputaților aferente consumului de energie electrică includ 2 obiective: imobilul Palatul Parlamentului și imobilul Garajul Subteran.
În anul 2022, valorile lunare ale facturilor la energie electrică au fost următoarele:
- Ianuarie – 1.124.915 lei
- Februarie – 1.093.494 lei
- Martie – 1.005.114 lei
- Aprilie – 907.594 lei.
Pentru lunile ulterioare lunii aprilie nu au fost emise încă facturile.
Notă: facturile se plătesc integral de către Camera Deputaților, apoi se partajează procentual conform convențiilor cu ceilalți rezidenți din imobil (Senat, Curtea Constituțională a României, Consiliul Legislativ, Muzeul Național de Artă Contemporană al României, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației etc.)", se arată în mesajul transmis pe adresa redacţiei DC Business.
Planul de economisire a energiei electrice
De asemenea, Camera Deputaţilor a implementat recent o serie de măsuri menite să diminueze consumul de energie, în concordanţă cu soluţiile recomandate cu ocazia efectuării ,,Auditului energetic complex pentru imobilul Palatului Parlamentului’’.
"Astfel, a fost demarată reabilitarea termică a unor zone aferente clădirii prin schimbarea tâmplăriei exterioare vechi cu tâmplărie termoizolantă din aluminiu. Instalaţiile de iluminat au fost modernizate prin înlocuirea surselor de iluminat cu surse led, iar în anumite zone s-a efectuat schimbarea completă a corpurilor de iluminat cu unele moderne, economice, cu sursă led. Sursele de iluminat sunt gestionate unitar de către un dispecerat tehnic dedicat printr-un program de tip Building Management System (BMS), ce conţine scenarii de iluminat în funcţie de activităţi şi de gradul de ocupare a spaţiilor şi solarizarea clădirii.
În ceea ce priveşte iluminatul exterior, au fost luate măsuri de diminuare a acestuia la 50%, iar iluminatul festiv al faţadei a fost redus la o perioadă de două ore, zona dinspre Parcul Izvor beneficiind de iluminat economic pe bază de led, cu consum redus de energie. Instalaţiile de iluminat exterior nu au exclusiv rol decorativ - deşi imaginea Palatului Parlamentului pe timp de noapte este spectaculoasă, punând în evidenţă unul dintre reperele inconfundabile ale României – ci are şi funcţii pe linia proceselor de mentenanţă, siguranţă şi securitate. CITEŞTE MAI MULTE PE DC BUSINESS
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News