Data publicării:

Cât cărbune mai are România. Dar mineri mai avem? Cifre oficiale

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Războiul declanșat în Ucraina după invazia Rusiei afectează și mai mult programul Green Deal al Comisiei Europene. 

După criza provocată de pandemie, la care s-a adăugat și conflictul armat, Frans Timmermans a declarat la începutul lunii martie că se acordă derogare pentru exploatarea cărbunelui.

România resimte din plin scumpirile combustibililor, gazelor și energiei electrice iar cărbunele ar putea să compenseze, măcar parțial, explozia prețurilor.

În acest sens DCBusiness a întrebat experții Agenției Naționale pentru Resurse Minerale despre situația zăcămintelor de cărbuni dar și dacă România mai are cu ce, și mai ales cu cine să exploateze aceste resurse.

Câte mine de cărbune în exploatare mai are România? 

În prezent exploatarea cărbunilor se desfășoară în baza a 19 licențe în vigoare (4 mine și 15 cariere), în principal, prin companii cu capital de stat, Societatea Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Complexul Energetic Oltenia, CET Govora și prin societăți comerciale cu capital privat. Față de cele 19 de licențe de exploatare în vigoare există un număr de 25 de licențe de exploatare în procedura de aprobare prin hotărâre de guvern ce aparțin unor societăți comerciale cu capital privat, cu mențiunea că, în aceste perimetre, exploatarea se realizează în microcariere de capacitate redusă. 

Ce fel de cărbune mai are România în zacamânt?

Huilă: 4 perimetre cu licențe de exploatare a huilei: Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni Nord, cu rezervă exploatabilă de cca. 140 mil.t., cu mențiunea că minele Lonea și Lupeni Nord sunt propuse pentru închidere începând cu 2024. 

Lignit: exploatarea se realizează în 15 perimetre cu licențe de exploatare, dintre care 11 aparțin de S.C.E.O, 3 de CET Govora și una cu capital privat iar 25 de licențe de exploatare se află în procedură de aprobare prin hotărâre a guvernului, acestea aparținând, în special, unor companii cu capital privat, dar cu capacități mici de producție, exploatare facându-se în cariere și microcariere, de dimensiuni reduse. Resursele de lignit care au gradul de cunoaștere al condițiilor geologice suficient pentru a face obiectul unor explorări/exploatări în perimetrele aflate în evidență A.N.R.M., reprezintă cca. 3.000 mil. tone. 

Antracit: Resursele/rezervele reduse și condițiile de exploatare foarte dificile au dus la închiderea exploatării din singurul zăcământ din țară del de la Schela Viezuroiu, județul Gorj, la începutul anilor 90. 

Cărbune brun: a fost pus în evidență în câteva zăcăminte cu resurse geologice reduse, fiind eliberate 9 licențe de exploatare. În prezent în toate perimetrele activitatea a încetat, din cauza condițiilor dificile de exploatare. CITEŞTE MAI MULTE PE DC BUSINESS

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel